Forrás: 168 Óra

2007.01.18., 2007. évfolyam, 3. szám

szerző: Nagy József • forrás: 168óra

cimkék: Hír TV, Terror Háza, vélemény, Zuschlag János

„Pechje volt. Nem gonosz. Ennyit tud. Pá” – ezzel búcsúztunk tőle két éve. És azt hittük, hírét se halljuk többé, hogy speditőr lesz, vagy ügynök, suttyomban téeszt privatizál, sertéshizlaldát futtat fel, kocsmát nyit, játékgépet üzemeltet, esetleg kamu Boss-öltönyt árusít csomagtartóból.

S közben persze marad „szocialistaközeli” háttérember, mobiljában félezer telefonszám, nem akárkiké, hívja is őket. „Szeeeeherbusz, Bééélám, megvagyok, köszike, sose legyen rosszabb, van mit aprítani, bele, ja, a tejbe, ti is?, szupi, hallom, neked is fut a szekér, persze, persze, üljünk le valamikor, de most volna itt egy cimborám, fasza gyerek, van neki okossága, gondolhatod, ha én ajánlom, mindenki jól jár, ééérted, naná, ahogy szokott.”

Nem is lenne ezzel baj, Abszurdisztán a mi hazánk, így működik, végül is eggyel jobb, mint a Balkán, s legalább kettővel, mint Irak.

Ja, hogy kiről is van szó? Hát Zuschlag Jánosról. Nem emlékeznek? A „Cusi”. Ugye már rémlik? Ő az a most harminc körüli fiú, aki 2003-ban azzal vétette észre magát, hogy a vasi fiatal baloldaliak elnökhelyetteseként fiktív beléptetések jegyzőkönyveit hitelesítette, így segítve umbuldás elvtársait. Miért is? Meglehet, ezt látta az idősebbektől.

Ráadásul nemcsak ügyes volt, hanem vidám is. Olyannyira, hogy 2004 októberében, a Terror Háza előtt, mielőtt csatlakozott volna a Virággal az újnyilasok ellen című mozgalomhoz, ahogy a híradások fogalmazták, viccelődött a holokauszt áldozatain. Konkrétan azt mondta, hogy „á, nekik már nem volt hideg, hahaha”. Bele a Hír TV kamerájába. Mosolyát az sem lohasztotta, hogy a mellette álló lehülyézte. Inkább megkérdezte egy újonnan érkezőtől: „Te sofőrrel jöttél?” Pragmatikus.

Nyilván előtte is, azóta tréfálkozik nagyokat: buzissal bemelegít, cigányossal lazít, szőke nőssel keményít, s frutti helyett szór egy kis zsidósat. Hallani ilyen dumákat még jobb éttermekben is a szomszéd asztaloktól (s valljuk be, olykor a miénktől is, legalábbis a szőke nős verziót, pironkodik is olyankor az ember a kapatos barátain, mondom, Abszurdisztán); szegény Zuschlag miért lenne más?

Hogy teljesen még nem veszítettük el a józan eszünket, bizonyítja, hogy 2004 végén pártja hazazavarta Bácsba Jánost, lemondatták országgyűlési mandátumáról, ő pedig valami megyei stallumot megtartva mozgalmárkodott alapszervezetében. Ezzel nem is kötözködnék. Csakhogy. A minap elsöprő többséggel egy frissen kreált posztra, ügyvezető elnökükké (vagyis mindenessé) emelték őt a bácsi szocik. Vagyis derék Zuschlag visszatér az országos politikába.

Nem értjük. Vajon mekkorát kell bakizni, hogy egy ballasztot végleg kilökjenek a szegfűs hajóból? Vagy legalább, hogy megértessék vele: tilos parádéznia a fedélzeten. János, maga legyen csak fűtő. Az nem fázik.

Hogy is mondta Hiller pártelnök két éve, miután Gyurcsánnyal egyetértésben lapátra tették Zuschlagot? „A felelőtlenség és a hülyeség pártsemleges.” Az.

Comments are closed.