Forrás: Hírtv

Példa nélküli sikertörténetnek nevezte az európai egyesülés folyamatát a német kancellár, amikor ismertette az unió soros német elnökségének programját.

Angela Merkel Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésszakán mondott beszédében az európai sokszínűség és tolerancia melletti kiállásra buzdított, és úgy ítélte meg: történelmi kudarc lenne, ha az unió 2009 elejéig nem tudna túljutni az európai alkotmánnyal kapcsolatos patthelyzeten.

A német kancellár szerint az új, kibővült Európának technikai innovációra és toleranciára, a keresztények, mohamedánok és zsidók közötti békés együttélés megteremtésére van szüksége.

Az Európai Unió német elnöksége márciusban rendkívüli uniós csúcsértekezletet szervez Berlinben, a római szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából. A találkozón kiutat keresnek az EU alkotmányos szerződésének ratifikációs csapdájából, tárgyalnak a klímaváltozás kihívásaira adott válaszlehetőségektől, valamint a közös energiapolitika kialakításának lépéseiről. A német elnökség felújítaná a közel-keleti béke megteremtésére irányuló tárgyalásokat, új alapokra helyezné az unió és Oroszország közötti kapcsolatot.

Ezen kívül partnerségi viszonyt akar kialakítani a Fekete-tenger és Közép-Ázsia országaival, valamint megkezdené a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a közös taranszatlanti gazdasági térség kialakításáról.

Kedves Olvasó!

Ha Ön is szeretné e-mailben megkapni a Hír TV válogatott híreit, regisztráljon!

Comments are closed.