Forrás: Magyar Rádió

A berlini Daniel Libeskind tervei alapján épül fel a terrortámadásban leomlott New York-i World Trade Center helyén az új épületegyüttes.

A kormányzóból, a polgármesterből és megannyi New York-i befolyásos közéleti emberből, köztiszteletben álló személyiségből álló zsűri egyhangúlag döntött a Lengyelországban született, New Yorkban nevelkedett, ma Németországban élő építőművész pályázata mellett.

Óriási publicitást és még nagyobb lobbymunkát igénylő vetélkedés volt ez a világ kiemelkedő tervezőműhelyei között. A győztes mű egy ragyogó kulturális, közéleti, művészeti központot vetít elénk, üvegpalotákat, amelyek főépülete valóban az egekbe tör. Magasabbra, mint a megsemmisített két torony. Az épületkomplexum középpontja egy kopár térség lenne. Tudniillik a World Trade Center hűlt helye, és az azon megmaradt, most pedig mementóként meghagyott néhány házcsonk lett.

Libeskind építészeti műhelye több, vitákat kavaró, de elismert amerikai, kanadai, ausztrál alkotást hozott létre. Az utóbbi évek egyik legizgalmasabbnak tartott műve a Berlini Zsidómúzeum megtervezése volt.

Zentai Péter (Washington)

Comments are closed.