Forrás: MNO

2007. január 17. 8:15

MNO

Dan Haluc tábornok a lemondásával vállalta a felelősséget a Hezbollah libanoni síita szervezett ellen tavaly vívott sikertelen háborúért – közölte az izraeli védelmi minisztérium kedden éjjel.

Haluc tábornok már el is juttatta a lemondásáról szóló levelet Ehud Olmert kormányfőnek és Amír Perec védelmi miniszternek. Azt nem közölték, hogy a lemondás mikortól hatályos. A vezérkari főnököt, csakúgy mint a miniszterelnököt és a védelmi minisztert, élesen bírálta a közvélemény és a média a Hezbollah ellen indított műveletek miatt. A tavaly július 12. és augusztus 14. között vívott háborúban, dacára a katonai és politikai vezetők fogadkozásainak, az izraeli hadsereg nem tudta megakadályozni, hogy a Hezbollah gerillái rakétákat lőjenek ki Észak-Izraelre. A művelet fő céljai nem teljesültek, azaz nem sikerült kiszabadítani a Hezbollah harcosai által elrabolt két izraeli katonát, és nem mértek vereséget a libanoni szervezetre.

Az 58 éves tábornok levelében azzal indokolta lemondását, hogy lezárultak a belső vizsgálatok, így vállalja a felelősséget a háború kimeneteléért. A vezérkari főnök mindeddig ellenállt a távozását szorgalmazó közvélemény nyomásának, arra hivatkozva, hogy a lemondása „könnyű megoldás” lenne.

Dan Somron nyugalmazott izraeli tábornok vezette azt a belső vizsgálatot, amely azt elemezte, hogy miként irányították a hadsereget a háború alatt. Az általa készített jelentés decemberben nyilvánosságra hozott megállapításai szerint az izraeli katonai parancsnokok rosszul szervezték a műveleteket. Ugyanakkor Somron nem ment el odáig, hogy lemondásra szólítsa fel a vezérkari főnököt.

Mintegy 1200 libanoni, többségükben polgári személy és 157 izraeli, többségükben katona vesztette életét a 34 napos háborúban, amely azután robbant ki, hogy a Hezbollah gerillái a szigorúan őrzött izraeli-libanoni határon egy rajtaütésben foglyul ejtettek két izraeli katonát, hármat pedig megöltek.

Dan Haluc a légierő parancsnoka volt, és 2005 júniusában nevezték ki vezérkari főnöknek, azt megelőzően, hogy Izrael megkezdte az egyoldalú kivonulást a Gázai övezetből.

(mti)

Comments are closed.