Forrás: Híradó

Kötelező kellékek

A síszezon közepén egy több és több magyar látogat el külföldre, hogy a téli sportoknak hódolhasson. Teszik mindezt sokan természetesen autóval. A kötelező kampányban sok szó esik a díjakról és a termékekhez kapcsolódó szolgáltatásokról, arról azonban kevés, hogy mi a teendőnk ha külföldre utazunk, illetve ott történik az autónkkal valamilyen baleset.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem önkéntes biztosítás, hanem minden gépjármű-tulajdonos – üzemben tartó – számára jogszabályban előírt kötelezettség. A gépjármű-felelősségbiztosítás az általunk másoknak okozott károkat téríti meg. A szerződés határozatlan időtartamú, kivéve azon eseteket, amikor határozott időtartamú szerződések is köthetők.

Minden olyan szerződő, aki személygépkocsira kötött egyedi gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkezik, beletartozik a bonus-malus rendszerbe.

A „bonus” az egy biztosítási év – megfigyelési időszak – elteltével a kármentességért járó díjengedményt, a „malus” pedig az okozott károk számától függő pótdíjat jelenti.

Kötelező kellékek

Aki már utazott autóval külföldre az már bizonyára szembesült azzal a ténnyel, hogy a kiutazás előtt ki kellett váltani a zöldkártyát (ez nem egyezik meg a környezetvédelmi igazolólappal).

A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöld kártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány. A zöld kártyát a biztosítók a felelősségbiztosítási fedezet fennállásának utolsó napjáig (biztosítási díjjal fedezett időszak vége + 30 nap) állítják ki. A zöldkártyát legkevesebb 15 napra állítják ki. A bizonylat kiállítása ingyenes az ügyfelek számára.

Az érvényes felelősségbiztosítás igazoló zöld kártyára a rendszámegyezményben részt vevő országokban nincs szükség. Az egyezményt ratifikáló országok ugyanis a gépjármű telephelye szerinti ország hatósági jelzését (rendszámát), valamint a gépjárművön külön elhelyezett ország jelzést elfogadják az érvényes felelősségbiztosítás igazolásául. A magyar rendszám és ország jelzés (H betű) igazolja tehát az érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét.

A nemzetközi gépjárműforgalomban a másoknak okozott károk megtérítése céljából megkívánt kötelező gépjármű-biztosítási fedezet meglétének igazolása a Zöldkártya rendszer keretében történik. E rendszerhez tartoznak Európa országai, valamint Irán, Izrael, Marokkó, Tunézia, de nem tagjai – Belarusz, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia és Ukrajna kivételével – a volt Szovjetunió utódállamai. A Zöldkártya Rendszerhez tartozó országok gépjárműveinek üzembentartói az adott országra érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosításuk meglétét a Zöldkártyával igazolják.

Más a helyzet az Európai Unió tagországaiban kiadott forgalmi rendszámtáblák esetében. Amennyiben ezek bal oldalán, vagy a bal felső sarokban függőleges kék mezőben a körben elhelyezkedő 12 sárga csillagot és alatta a kiadó állam jelzését tartalmazzák, az EU területén nem kell további külön országjelzéssel ellátni az autót. Más országok azonban megkövetelik a rendszám melletti ovális matricát, rajta az országjelzéssel, illetve az unió területére is csak így léphetnek be a külső országok autói.

A MABISZ külföldre utazáskor minden esetben ajánlja a Zöldkártya kiváltását. Különösen javasolt a Zöldkártya kiváltása Bosznia-Hercegovinába, Görögországba, Macedóniába, Máltára, Olaszországba, Romániába, valamint Szerbia és Montenegróba történő utazáskor.

Minden esetben kötelező kiváltani a Zöldkártyát a következő országokba gépjárművel történő utazáskor: Albánia, Belarusz, Bulgária (a Rendszámegyezmény függelékének az EU hivatalos lapjában történt kihirdetéséig), Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Törökország, Tunézia és Ukrajna.

A volt Szovjetunió utódállamai – Belarusz, Észtország, Lettország, Litvánia, Moldávia és Ukrajna kivételével – nem tagjai a nemzetközi Zöldkártya rendszernek, ezért az oda történő utazáskor ezen országok területére érvényes Zöldkártya nem váltható. Ott a határon lehet külön kgfb szerződést kötni.

penzcentrum.hu

Comments are closed.