Forrás: MNO

2007. január 10. (8. oldal)

Lovas István

The New York Times

A Barátság-vezeték lezárásának kapcsán a vezető amerikai lap idézi az orosz olajszállításért felelős monopólium vezetőjét, aki azzal vádolta Fehéroroszországot, hogy a szombat óta 79 900 tonna olajat csapolt le a szállítóvezetékből mindenfajta előzetes figyelmeztetés nélkül.

*****

„Mindent, amit privatizáltak, vegyük nemzeti tulajdonba” – mondta Hugo Chávez venezuelai elnök a távközlési és villamosenergia-ipari szakág államosításának bejelentésekor.

*****

Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó javasolta, hogy a 36 milliós szövetségi állam minden lakosára terjedjen ki az egészségügyi biztosítás. Kaliforniában 6,5 millió embernek nincs ilyen biztosítása.

FT.com

Chávez elnök a távközlési és a villamosenergia-ipar mellett ismét nemzeti tulajdonba kívánja venni a kőolajmezőket az olajban gazdag Orinoco-övezetben – írja a globális brit lap. A bejelentés után hétfőn a venezuelai pénz, a bolivár értéke 10 százalékkal emelkedett a múlt hetihez képest.

International Herald Tribune

Noam Chomsky, a világ legismertebb értelmiségije a globális amerikai lapban a dél-amerikai folyamatokról azt írja, hogy a kontinens Venezuelától Argentínáig példát mutathat a világnak arra, hogy miként lehet a gyarmatosítás és a terror hagyományából alternatív jövőt teremteni. Az Egyesült Államok hosszú időn át uralta erőszakkal a térséget. Pozitív jel, hogy a dél-amerikai országok gazdaságilag integrálódni kívánnak, és kiszabadulnak a Nemzetközi Valutaalap járma alól.

The Guardian

Joseph Stiglitz közgazdasági Nobel-díjas és a Harvard Egyetem egyik költségvetési szakértője szerint az iraki háború költsége egy- és kétbillió dollár között lesz, ami a tízszerese a vártnak – olvasható a baloldali brit lapban.

Al Jazeerah

Bush amerikai elnöknek és Blair brit miniszterelnöknek több iraki vér tapad a kezéhez, mint Szaddám Huszeinnek – tudósít a pánarab televíziós adó Mahathir Mohamad volt malajziai miniszterelnök kijelentéséről. Hozzátette: Bushnak azonnal le kellene mondania, és pontosan olyan kirakatperben kellene elítélni, mint amilyenben Huszeint ítélték el.

Economist.com

A globális brit hetilap hosszú riportban számol be arról, hogy az izraeliek miként tették élhetetlen várossá Betlehemet, vették körül a palesztinoktól kisajátított földön nyolcméteres betonkerítéssel, és hogy miként kell az odamerészkedő kevés turistának megalázó tortúrával megközelíteni Krisztus születésének templomát. Kész csoda, hogy az ősidők óta ott élő keresztény palesztinoknak nem mindegyike távozott Betlehemből – olvasható.

Comments are closed.