Forrás: Magyar Rádió

A parlament illetékes bizottsága elsősorban a néhány napja nagy port kavart ügy részleteire volt kíváncsi. Arra, jogszerű volt-e adatokat kérni a 300 ezer forintnál drágább utazások megrendelőitől.

Az utazási irodák megkeresésével az adóhivatal nem jutott hozzá semmilyen adatokhoz az adózókról, hiszen a nyolc megkérdezett Borsod megyei utazásszervező egyikétől sem kaptak információkat – hangsúlyozta az APEH elnöke az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottsága előtt.

Király László György hozzátette: leállították az adatkérés ezen módját, és felülvizsgálják, valamint pontosítják az adóhivatal adatgyűjtési rendszerét, hogy a jövőben ilyen esetek ne fordulhassanak elő. A Pénzügyminisztérium részéről jelen lévő Vadas Beatrix kiemelte, hogy az adózás rendjéről szóló törvény 37. paragrafusa alapján az APEH-nak joga van ilyen nyilatkozattételi felhívást kiadni, a rendelet szerint ugyanis adóellenőrzéshez egy adózótól kérhető adat a vele szerződésben álló más adózóról.

Az Idegenforgalmi Bizottság állásfoglalás-tervezetében kifejezte, nem tartják szerencsésnek, hogy ez a szakmai téma pont az utazási irodákkal kapcsolatban került előtérbe, ez ugyanis negatívan hathat a hazai utazásszervezésre, másrészt kérték a Pénzügyminisztériumot és az APEH-et, hogy adjon írásos tájékoztatást az 1999 január elseje után a törvény alapján lefolytatott ellenőrzésekről, nyilatkozattételi felhívásokról.

Az állásfoglalás-tervezettel kapcsolatban egyébként vita alakult ki a bizottságban, abban a bizottságban, amelyet mint maguk megfogalmazták, évek óta a jó együttműködés jellemez, az ellenzék ugyanis nem értett egyet azzal, hogy az előző kabinetre hárítsák a felelősséget. Mint mondták, az Orbán-kormány idején hozott törvénymódosítást 2003 előtt úgy alkalmazta az adóhivatal, hogy nem volt belőle a jelenlegihez hasonló probléma.

Az APEH elnöke, Király László György elmondta, nem érzi olyan súlyosnak a hibát, mint amekkora hatása volt, nem gondolja, hogy a politikai jellegű vitát az adóhivatal tévedése váltotta volna ki. Egyúttal megismételte, az adatkérés nem tekinthető törvénysértőnek, ám leállították azért, mert megvolt annak az elvi lehetősége, hogy adózónak nem minősülő magánszemély adatai is az adóhatóság birtokába juthattak.

Az ombudsmani hivatalt képviselő Gulyás Csaba elmondta, az adatvédelmi biztos vizsgálata még nem zárult le, egyebek mellett arra kérik az adóhivatalt, hogy fejtse ki jogi álláspontját az alkalmazott törvényekről és módszerekről.

Bőti Attila

Comments are closed.