Forrás: Hírtv

A vörös kereszt és a vörös félhold szimbólumok mellett a vörös kristály is a humanitárius szervezet, a Nemzetközi Vöröskereszt hivatalos jelképévé vált. A fehér alapon ábrázolt vörös gyémántot a genfi egyezmény alapját a segélyszervezet hivatalos jeleként ismerik el a jövőben.

Az új jelképet – fehét alapon csúcsára állított négyzet, a négyzet oldalai vastag vörös vonallal kihúzva – kompromisszumként fogadták el, hogy Izrael is csatlakozhasson a szervezethez. Az új jelkép elfogadása mellett szólt az is, hogy a vörös keresztet az iszlám militánsok által ellenőrzött területeken erőteljesen támadják, mert a jelképnek vallási tartalmat tulajdonítanak, noha eredetileg nem volt vallásos jelentése: gyakorlatilag a svájci zászló képe fordított színekkel, és a semlegesség jelképének szánták.

A humanitárius szervezet 1863-ban fogadta el szimbólumát, a vörös keresztet. A XIX. század közepétől az iszlám országok a kereszt helyett a félholdat használják, hivatalos jelképpé az 1929-es genfi egyezmény alapján vált.

(hvg.hu)

Kedves Olvasó!

Ha Ön is szeretné e-mailben megkapni a Hír TV válogatott híreit, regisztráljon!

Comments are closed.