Forrás: MNO

Amír Perec béketervet dolgozott ki · Irán folytatja nukleáris programját

2007. január 9. (8. oldal)

Munkatársunktól

Pekingbe utazott Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, hogy a kínai vezetést rábírja, rójon ki további szankciókat Iránra nukleáris tervei miatt. Bár Olmert mai tárgyalásain meg fogja köszönni Pekingnek, hogy támogatta az Irán elleni széles körű ENSZ-határozatot, Tel-Aviv szerint ennél sokkal többre van szükség a nukleáris fenyegetés elhárításához. Kína kiegyensúlyozott politizálást kíván folytatni ez ügyben, így Olmert előtt Ali Laridzsánit fogadta, aki Irán külföldi, nukleáris ügyekben tartott tárgyalásaiért felelős. Kína energiaigényének 12 százalékát Iránból importálja. Az izraeli miniszterelnök valószínűleg találkozni fog Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnökkel és Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kormányfővel. A két ország kapcsolatai általában jók, ám az utóbbi években Izrael felbőszítette Pekinget, amikor amerikai nyomásra 2000-ben lemondta Phalcon típusú felderítő repülőgépek szállítását – írta az MTI. Kína azzal vívta ki a közel-keleti ország nemtetszését, hogy fogadta a Hamász vezette palesztin kormány külügyminiszterét.

Az Izrael által dicsért 1737-es ENSZ-határozatra válaszul Irán szellemi vezetője, Ali Hamenei ajatollah arra utasította a kormányt, hogy folytassa nukleáris programját. Hamenei szerint a program az iráni nép tulajdona, így a kormánynak semmi joga nincs azt leállítani, egyúttal a terveket „Irán és az iszlám világ büszkeségének nevezte”.

Amír Perec izraeli védelmi miniszter új közel-keleti béketervvel állt elő. Perec egy munkatársa közölte, hogy a védelmi miniszter három szakaszra osztaná a rendezés folyamatát. Az első, hat hónaposra tervezett szakaszban le kellene bontani az illegálisan épített zsidó telepeket Ciszjordániában, megállapodást kellene kötni a teljes izraeli- palesztin tűzszünetről, s a palesztinoknak szabadon kellene engedniük a júniusban elrabolt izraeli katonát. A második szakaszban Izrael tárgyalásokat kezdene Mahmúd Abbász palesztin elnökkel vagy bármely más olyan palesztin vezetővel, aki előzetesen elismeri Izraelt, elismeri a vele kötött korábbi megállapodásokat, és lemond az erőszak alkalmazásáról. A tárgyalások időtartamára Izrael átadná a ciszjordániai városok és falvak fölötti ellenőrzés jogát a palesztinoknak. A harmadik szakaszban kellene lerakni a palesztin állam megteremtésének alapjait – közölte a munkatárs.

Comments are closed.