Forrás: HVG

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter és Ehud Olmert izraeli kormányfő hétfőn Jeruzsálemben megegyezett abban, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnökkel hamarosan csúcstalálkozót tartanak a közel-keleti béketárgyalások újraélesztése érdekében.

Egyelőre nem tudni, mikor és hol lesz a hármas csúcs. A találkozó híréről előbb az izraeli rádióállomások adtak hírt, majd azt megerősítette  az amerikai külügyminiszter is. A találkozóra 3-4 héten belül sor kerülhet.

 

Rice jeruzsálemi útja előtt, vasárnap tárgyalt Abbásszal Rámalláhban, és megígérte neki, hogy az Egyesült Államok erőteljesebben fogja szorgalmazni egy palesztin állam létrehozását.

Az amerikai külügyminiszter hétfőn Jeruzsálemben csaknem három órán át tárgyalt Olmerttel izraeli miniszterelnökkel annak hivatalában Jeruzsálemben. A találkozó után közleményt nem adtak ki. Izraeli médiajelentések szerint ugyanakkor Rice és Olmert egyetértettek abban, hogy nem tárgyalnak olyan palesztin nemzeti egységkormánnyal, amely nem tesz eleget a nemzetközi közösség követelményeinek, azaz nem ismeri el Izrael jogát a létezéshez, nem mond le az erőszakról, és nem tartja tiszteletben a múltban elért izraeli-palesztin egyezségeket.

Rice útjának következő állomásán, a dél-egyiptomi Luxorban Hoszni Mubarak elnökkel tárgyalt és ,egerősítette, hármas találkozót tart Ehud Olmert izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbássz palesztin elnökkel

A washingtoni diplomácia vezetője Luxorban szólt Szaddám Huszein iraki diktátor kivégzéséről is. Hangoztatta, hogy azt méltósággal kellett volna végrehajtani.

MTI

Comments are closed.