Forrás: Origo

A Szcientológia Egyház felügyeletének szigorítását követelik német pártok. A politikusok szerint a szcientológusok veszélyt jelentenek a társadalomra. A vita azután lángolt fel, hogy felavatták a szervezet új székházát Berlinben.

A hatemeletes, 4000 négyzetméteres központ megnyitóján a Szcientológia Egyház szóvivője szerint 4000-5000 ember vett részt szombaton, köztük a világhírű amerikai jazz-zongorista, Chick Corea és honfitársa, Anne Archer színésznő. A rendőrség jóval kevesebbre, mintegy 1500-ra becsülte az érdeklődök létszámát, akik túlnyomórészt Németországból és Európából érkeztek a székház felavatására, de izraeli zászlókat is lengettek az épület előtt összegyűlt sokaságban. Kisebb tüntetés kísérte a központ átadását: maroknyi utcabeli „Agymosás – nem, köszönjük” feliratú táblákkal tiltakozott az új szomszéd ellen.

Sok, különböző párbéli, politikus aggodalmát fejezte ki a szcientológia újabb telephelyének megnyílása láttán, amelyről a szakértők egyelőre csak találgatják, hogy a magát vallási közösségnek mondó, de bírálói által szektának és gátlástalan üzleti vállalkozásnak tartott szervezet új németországi központjának szánják-e. Günther Beckstein bajor belügyminiszter azt vetette a berlini szenátus szemére, hogy alábecsüli a Szcientológia Egyház jelentette veszélyt. „Alkotmányellenesek, akiket megfigyelés alatt kell tartani” – vélekedett a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Neue Presse hannoveri újság hétvégi számának nyilatkozva. A miniszter értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a berlini tartományi kormány belső elhárítása nem követi nyomon a szervezet tevékenységét. „A szcientológia befolyást akar szerezni a gazdasági és politikai döntéshozók felett. Aggasztó, ha Berlinben nem tartják szemmel” – háborgott.

Wolfgang Thierse, a Bundestag szociáldemokrata alelnöke olyan „vállalkozásról” beszélt, amely hosszú távon arra törekszik, hogy hatalmába kerítse az embereket, és ezen keresztül pénzt keressen. Meg kell vizsgálni – idézte a Berliner Zeitung szombati száma az SPD-politikust -, vajon nem kell-e az alkotmányvédelmi hivatalnak szigorúbban ellenőriznie „a liberális-demokratikus berendezkedéssel szembeni törekvései” miatt. A Szcientológia Egyház egyebek mellett törvénybe ütköző módon belső hírszolgálatot működtet – tette hozzá.

A Szcientológia Egyház brüsszeli, madridi, londoni és berlini képviseletének megnyitása után szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a szervezet hosszú távú terjeszkedésre készülhet Európa-szerte. A Szcientológia Egyházzal szembeni legfőbb kifogás állítólagos pénzsóvársága mellett az, hogy tagjait sajátos lélektani módszerekkel függővé és befolyásolhatóvá teszi.

[origo]

Comments are closed.