Forrás: MNO

2007. január 6. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Csaknem százmillió dolláros biztonsági támogatásban részesül a Mahmúd Abbász palesztin államfőhöz lojális szervezet, a Fatah – jelentette a Reuters brit hírügynökség amerikai kormánydokumentumokra hivatkozva.

A kongresszusi jóváhagyást igénylő tervezet szerint az öszszeget a 3700 tagú elnöki gárda kiképzésének fejlesztésére, járművek és egyenruhák beszerzésére fordíthatják. A segély célja, hogy támogassa a Palesztin Hatóság elnökségét az útitervben (az izraeli-palesztin viszály rendezési tervében) vállalt kötelezettségeinek teljesítésében, a terrorizmus infrastruktúrájának szétrombolásában, a gázai övezeti és ciszjordániai közrend megteremtésében – szögezi le a dokumentum. A 86,4 millió dollár értékű segélyprogram lebonyolításáért Keith Dayton altábornagy, az izraeli és a palesztin fél között biztonsági kérdésekben közvetítő főmegbízott felel majd.

Az eredetileg a Palesztin Hatóság számára elkülönített pénzt azt követően csoportosították át, hogy a Fatahhal rivális Hamász januárban győzött a parlamenti választásokon. A szervezet ellen azóta nemzetközi gazdasági-pénzügyi blokád van érvényben. Mushir al-Masri Hamász-törvényhozó bírálta a washingtoni kormánydöntést, ami szerinte puccsot kezdeményez a legitim palesztin kabinet ellen, egyúttal pedig felszólította Abbász elnököt, hogy utasítsa vissza a felajánlást. Az egységkormány megalakításáról zajló tárgyalások kudarca után ez az amerikai politika csak tovább növeli a megosztottságot a palesztinok között – állapítja meg a nyilatkozat.

Izraeli illetékesek korábban azt közölték, az Egyesült Államok koordinálta az Egyiptomból és Jordániából az elnöki gárdához irányuló fegyverszállítmányok útját is.

Comments are closed.