Forrás: Híradó

Nicolas Sarkozy fivérének lánya, a 91 éves Marianne és Ákos nevű fia Budapesten él

Magyar családjának rejtélyei címmel Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter magyar gyökereiről és budapesti rokonairól egyoldalas képes riportot közölt pénteken egy rangos francia napilap.

A kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökét várhatóan a vasárnapi pártkongresszuson választják hivatalosan a jobboldal elnökjelöltjévé. Az esemény kapcsán a legolvasottabb fővárosi napilap Nicolas igazi természete címmel tíz oldalas melléklettel jelent meg.

A lap szerint az elnökjelölt annak a Sárközy Mihálynak a leszármazottja, akit „katonai hősiessége” miatt 1628. szeptember 10-én II. Ferdinánd Bécsben „hiteles nemesnek” ismert el, de Magyarországon már nem sok nyoma akad a francia belügyminiszter 1948-ban Franciaországba emigrált édesapja, Sárközy Pál által több helyen elmesélt több ezer hektárral és cselédekkel rendelkező alattyáni kastélynak.

Az 1963-ban lebontott tulajdonhoz a családnak csupán csak annyi köze volt, hogy Nicolas nagyapja, Sárközy György a tulajdonos unokahúgát vette feleségül, s a család a harmincas évekig rendelkezett egy kisebb házzal a faluban. A Szolnokon eltemetett nagyapa a város kulturális és városfejlesztési alpolgármestere volt, amíg egy pénzügyi botrány nem vetett véget a harmincas években politikai karrierjének.

György Ferenc nevű fivérének lánya, a 91 éves Marianne és Ákos nevű fia Budapesten él. Saját állításuk szerint ők a francia elnökjelölt utolsó és egyetlen közvetlen magyarországi rokonai. Marianne egyetlen egyszer találkozott a hatvanas években Párizsban a gyermek Nicolas-val, akinek édesapja, Pál viszont rendszeresen hazalátogat Magyarországra. A budapesti rokonok szerint a francia belügyminiszter a Sárközyk óriási munkabírásának köszönheti politikai karrierjét.

A nagy „nőcsábász” hírében álló Sárközy Pál a II. világháború után 17-18 évesen jelentkezett Marseille-ben az Idegenlégióba, ahonnan azért szerelt le, mert Indokínába, a mai Vietnamba akarták küldeni. Csak rövid ideig élt együtt Párizsban fiának édesanyjával, a görög zsidó származású Bénédict Mallah ügyvéd lányával, s azóta háromszor nősült újra – írta a Le Parisien.

LeParisien/MTI/hirado.hu

Comments are closed.