Forrás: MNO

2007. január 6. (4. oldal)

Kulcsár Anna

Azonnali beszedési megbízást bocsátott ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bankszámlája ellen a Lelkiismeret „88 csoport vezetője és három szimpatizánsa – tájékoztatta lapunkat jogi képviselőjük, Gaudi-Nagy Tamás. Az ügyvéd elmondta: azért kellett inkasszóval leemelniük a több mint hárommillió forintot, mert a rendőrség nem fizette ki önként a jogerősen megítélt összeget. A rendőrség munkatársai a kártérítési per ítélete szerint az Erzsébet téren megalázó módon bántak négy magánszeméllyel.

A rendőrök 2004. május 23-án intézkedtek az Erzsébet téren Kocsis Imrével, a Lelkiismeret „88 csoport vezetőjével és az egyesület három szimpatizánsával szemben. Aznap a téren Izrael állam fennállásának évfordulóját ünnepelte a Zsidó Közösségek Európai Tanácsának III. kongresszusa által összehívott tömeg. A tér egy másik részére a Lelkiismeret „88 is összejövetelt tervezett Fővárosi gójtalálkozó címmel, a rendőrség azonban betiltotta a rendezvényt. Kocsis Imre azért ment a helyszínre, hogy tájékoztassa a tiltásról az esetleg mégis oda érkező szimpatizánsokat. Három magánszemélyt a rendőrök igazoltattak, egyiküknek azt rótták fel, hogy nemzetiszín zászló volt nála. Mint a bíróság később megállapította: a rendőrök jogalap nélkül, s az emberi szabadságot és méltóságot megsértve jártak el. Az ítélet szerint „a tömegből kiemelve, lerohanó akcióval megbilincselték, s testi kényszert alkalmazva átvonszolták őket a téren”. Kocsis Imrét köztörvényes bűnöző módjára, rabszállítóval, bilincsben, vezetőszíjon vitték a szabálysértési tárgyalására. A bíróság Kocsist és a három szimpatizánst is felmentette. Ezután indították meg a kártérítési pert. A Fővárosi Ítélőtábla – a Fővárosi Bíróság döntését helybenhagyva – tavaly szeptember 12-én a három szimpatizánsnak 500-500 ezer, Kocsis Imrének pedig egymillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd szerint a rendőrségnek novemberben ki kellett volna fizetnie a pénzt, ám ez elmaradt. A bírósági végrehajtásról szóló törvény alapján ezért azonnali beszedési megbízást nyújtottak be a BRFK bankszámlája ellen, s arról leemelték a kamatokkal és a perköltséggel együtt összesen 3,36 millió forint tartozást. Az ügyvéd furcsállja, hogy a rendőrség mint a jogbiztonságért felelős fontos szervezet nem teljesítette az ítéletben foglaltakat.

Mint megírtuk, a BRFK jogi képviselője, Bárándy György az ítélethirdetés után elmondta: perorvoslattal fordulnak a Legfelsőbb Bírósághoz. Ez azonban nem mentesíti a BRFK-t a jogerősen megítélt kártérítés kifizetése alól. Tegnap megkerestük a főkapitányság szóvivőjét, Jármy Tibort, aki hétfőre ígért választ.

Comments are closed.