Forrás: MNO

Az észak-amerikai lapok szemléje

2007. január 12. 11:05

Simon Zoltán

Jimmy Carter exelnök Palesztína: béke, nem apartheid című könyve keveri a tényeket a véleménnyel, pontatlanságokkal van tele, és elferdíti a történelmet – mondja a Carter Központ frissen lemondott tizennégy tanácsadója. Az amerikai közvélemény nagy arányban elutasítja Bush új iraki stratégiáját – írja a NewsMax.

FoxNews

Jimmy Carter exelnök tizennégy tanácsadója mondott le közösen a volt államfő Palesztína: béke, nem apartheid címet viselő könyvére reagálva. A Carter Központ lemondott tanácsadói szerint az exelnök könyve keveri a tényeket a véleménnyel, pontatlanságokkal van tele, elferdíti a történelmet, és minden felelősséget Izrael nyakába varr a közel-keleti konfliktus miatt. A tizennégy közösen lemondó tanácsadón kívül még egy szakértő külön, „magánúton” mondott le. A fentieken kívül azért is támadás érte Carter könyvét, mert a forrás megadása nélkül publikált információkat, sajátjának tüntetve fel azokat. Dennis Ross nagykövet például nehezményezi, hogy az általa kreált térképeket az exelnök és a kiadója nem jelölte meg, mint Rosstól származó információkat.

NewsMax / Associated Press

Bush szempontjából katasztrofálisan reagált az amerikai közvélemény az elnök új Irak-stratégiájára, legalábbis az Associated Press/Ipsos felmérése szerint. A megkérdezettek 70 százaléka ellenzi például, hogy több csapatot küldjön a közel-keleti országba az Egyesült Államok. Bush népszerűségi mutatói is soha nem látott mélységekbe zuhantak: mindössze 32 százalék szerint végez jó munkát az államfő. A megkérdezettek közül csak 35 százalék vélte úgy, hogy helyesen cselekedett az USA, mikor megkezdte a háborút, míg két évvel ezelőtt az akkori felmérésben részt vevők kétharmada vélte így. 60 százalék abban is kételkedik, hogy stabil, demokratikus iraki kormány végzi majd az ország irányítását.

Comments are closed.