Forrás: Index

Index

A júniusban elrabolt izraeli tizedes, Gilad Salit apja vállalná, hogy a Hamász kezei közé sétál a Gázai övezetben, ezzel garantálná a terroristáknak, hogy a fogolycsere valóban létrejön. Közben hírek érkeztek a libanoni határnál túszul ejtett két izraeli katona sorsáról is, egy Hezbollah-vezető szerint folynak a tárgyalások a háttérben, a megoldás itt is a fogolycsere lehet.

Noam Salit, a június végén túszul ejtett izraeli tizedes, Gilad Salit édesapja szerdán bejelentette, készen áll feladni saját magát a Hamászhoz közeli palesztin terroristáknak, ha cserébe szabadon engedik fél éve raboskodó fiát, írja a Haarec.

Salit tizedest június 25-én, a Gázai övezet határában fogták el palesztin terroristák, az egyiptomi közvetítőkön keresztül bonyolított, fogolycseréről szóló tárgyalások azonban egyelőre sikertelenek voltak. Izrael több száz palesztin bebörtönzöttet engedne szabadon Salitért cserébe. A két fél megegyezése feltételezhetően azon bukott el eddig, hogy nem tudtak megállapodni, ki tegye meg az első lépést, és hogyan garantálják, hogy a másik fél is teljesíti vállalt kötelezettségeit.

Nem puhul a Hamász

Tényként elismerte Izrael létezését a Hamász radikális palesztin mozgalom damaszkuszi száműzetésben élő vezetője. A Reuters brit hírügynökségnek Háled Mesal szerdán úgy nyilatkozott, hogy Izrael valóság, és tény, hogy létezik.

A gond nem Izrael létezése, hanem a palesztin állam megteremtésének az elmulasztása, enyhített Mesal a palesztin kormányt adó Hamász Izrael állam létezési jogát elutasító álláspontján. Hozzátette, hogy Izrael állam hivatalos elismerését csak akkor veheti fontolóra a Hamász, ha létrejött a palesztin állam. (MTI)

Noam Salit közvetett lépcsőfokként felajánlaná túszként saját magát, ha fia fogvatartóinak biztosítékra van szükségük a csere lebonyolításához. „Készen állok arra, hogy kezeskedjek a megállapodás létrejöttéért” – nyilatkozta az AP-nek. Ha a fogvatartók nem bíznak az egyiptomiakban vagy az izraeliekben, elmegyek Gázába, és addig ülök ott a Hamásszal, amíg a cserét nyélbe nem ütik, magyarázta döntését.

Az elrablás hátterében álló szervezetek egyikének terroristája kedden azt közölte, hogy Salit tizedes „jó egészségi állapotban van”. Az elrablás óta ez volt az első alkalom, hogy bármit is közöltek a katonáról. A Palesztin Népi Ellenállások Bizottságának szóvivője, Abu Mudzsahid azt is elmondta, hogy a foglyot az iszlám törvényeinek megfelelően, a hadifoglyoknak kijáró bánásmódban részesítik. „Hajlandóak vagyunk akár évekig is fogva tartani a katonát, ha nem sikerül megegyezni” – tette hozzá.

A Hezbollah túszai is szabadulhatnak

Közben hír érkezett a július közepén, a libanoni határról elrabolt két további izraeli katonáról is, Ehud Goldwasserről és Eldad Regevről, írja a Haarec. Az akciót a Hezbollah szélsőséges síita szervezet követte el, ezután robbant ki a 34 napig tartó libanoni konfliktus. Naim Kasszám, a szervezet helyettes vezetője szerdán az al-Dzsazíra televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a háttérben folynak a tárgyalások az Irán támogatta Hezbollah és Izrael között, Salit tizedes helyzetéhez hasonlóan itt is a fogolycsere jelentheti a katonák szabadságát.

A tárgyalások nem a nyilvánosság tudtával zajlanak, a háttérben próbálnak megegyezni a fogolycsere részleteiről, és amikor eredményre jutnak, arról a média is tudni fog, ecsetelte a háttértárgyalások menetét Kasszám. A tárgyalásokon a közvetítő szerepét Németország és az ENSZ tölti be.

Comments are closed.