Forrás: Index

Egy cincinnati szövetségi bíróságnál fellebbezi meg ismét a kiutasítását elrendelő határozatot John Demjanjuk, aki ellen az a vád, hogy a második világháború idején egy náci haláltábor őre volt, közölte az ügyvédje helyi idő szerint kedden.

A 86 éves, clevelandi lakos nyugdíjas autószerelő előző fellebbezését december 21-én utasította el egy virginiai bevándorlási hatóság.

Demjanjuk esete 30 évre nyúlik vissza. Az ukrajnai születésű férfit először 1977-ben fosztották meg az amerikai állampolgárságtól, azzal a váddal, hogy ő volt treblinkai náci haláltábor „Rettegett Iván” néven ismert szadista őre. Kiadták Izraelnek, ahol halálra ítélték, de az izraeli legfelsőbb bíróság végül 1993-ban úgy ítélte meg, hogy feltehetően nem Demjanjuk volt az a bizonyos őr. Demjanjuk visszatért ohiói otthonába, és visszakapta az állampolgárságát is.

Az újabb eljárást 2002-ben egy, az amerikai igazságügyi minisztérium által a nyilvánosság elé nem tárt bizonyítékra hivatkozva indították meg, amely szerint Demjanjuk mégis fegyveres őr volt sobibori, a majdaneki és a flossenbürgi koncentrációs táborban. Demjanjuk tagadta az ellene felhozott vádakat.

Comments are closed.