Forrás: Origo

Elhunyt Carlo Ponti, a legendás olasz producer, aki a Doktor Zsivágó és a Nagyítás atyja és Sophia Loren felfedezője volt.

Kilencvennégy éves korában elhunyt Carlo Ponti, az egyik legnagyobb hatású olasz producer – adta hírül a Reuters hírügynökség. A kb. félévszázados filmkarriert befutó Ponti többek közt olyan legendás alkotások létrejöttét tette lehetővé, mint a Nagyítás, a Doktor Zsivágó és az Országúton, és ő fedezte fel Sophia Lorent, akit később feleségül vett.

Ponti véletlenül került a filmszakmába 1938-ban: az ügyvédi iroda, ahol dolgozott, részt vett egy film elkészítésében, amelynek rendezője kénytelen volt a zsidóüldözés miatt elhagyni az országot, és távozásakor Pontit kérte meg rá, hogy gondoskodjon róla, hogy a film elkészüljön. Ponti kezdettől fogva fontosnak tartotta filmjei művészi színvonalát, amelynek kárára nem volt hajlandó kompromisszumot kötni. Gyakran idézett mondása volt, hogy „nem üzleteket kötök, filmeket csinálok”.

A leghíresebb nevéhez köthető filmek közé tartozik Fellini Országúton-ja (1954), a Házasság olasz módra (1964), a Doktor Zsivágó (1965), a Nagyítás (1966) és a Zabriskie Point (1970).

Sophia Lorent 1952-ben ismerte meg egy szépségversenyen, ahol az akkor alig tizennyolc éves lány is az indulók között volt. A huszonkét évvel idősebb Ponti feleségül akarta venni Lorent, de már házas volt, és Olaszországban ekkor még nem volt engedélyezett a válás, ezért a pár külföldön kelt egybe. Ponti és hazája viszonya egyre inkább megromlott, és ezért később francia állampolgárságot vett fel.

[origo]

Comments are closed.