Forrás: HVG

„Wahrmann Mór a szűkebb családról való gondoskodást hűvös józansággal tudta elválasztani a gazdag rokont pumpolni« akaró tágabb família iránti érzelmektől. Csak legenda, de minden Wahrmannról szóló egyéb ismeret megerősíti a vízió valószínűségét, miszerint fényképet kért a távoli rokonoktól Bécstől Gorlicéig, azokat albumba ragasztatta, majd komornyikját utasította: Nézze át gondosan ezeket a fényképeket, vésse be a fejébe valamennyinek az arcvonásait… ha ezek közül bárki jelentkezik, dobja ki. De ha egyet beenged, maga is repül…«”

(Kellér Andor: Mayer Wolf fia.

Wahrmann Mór életregénye. 1941.)

„Haynald bíbornoknál híres délutáni teák voltak, ahol összejött minden értékesebb, nagynevű ember, aki akkoriban Pesten valamit jelentett. A vendégek közt volt Wahrmann Móric, a nevezetes zsidó közéleti férfiú is. A cionizmusról beszélgettek, a Zsidóországgá változtatandó Palesztináról, ami akkor még utópia volt. A bíbornok tréfásan mondta Wahrmann-nak:

– Ha meglesz Zsidóország, minden zsidónak oda kell mennie. Neked is, Móric. Bármilyen nagy hazafi vagy is.

– Nem megyek én – mondja Wahrmann. – Nem tudok én máshol élni, csak itt.

– És ha muszáj menni? – faggatja a bíbornok.

– Ha muszáj – felel Wahrmann -, akkor megyek én is. De remélem, lesz ott akkora befolyásom, hogy rögtön kineveztethetem magamat budapesti követté!”

(Molnár Ferenc: Toll. 1928.)

Comments are closed.