Forrás: MNO

Az evangélikus püspök szót emelt a vallásgyalázás ellen

2007. január 3. (2. oldal)

Joó István

Meddig mehet el a zsidó-keresztény vallási hagyomány gyalázásában az internetes újságírás? – merül fel sokakban az Index egyik főmunkatársának trágár írása nyomán. A cikket Fabiny Tamás evangélikus püspök sem hagyta szó nélkül újévi rádiós prédikációjában.

Születése nyolcadik napján, a választott néphez tartozásának jeleként is, Jézus Krisztust körülmetélték. Ezt a tényt és a katolikus népi vallásosságot gúnyolta ki igen durva hangvétellel az Index Pulitzer-emlékdíjas főmunkatársa, Tóta W. Árpád december 27-én. Az ultraliberális újságíró Indexről beajánlott blogjára azóta is érkeznek a többnyire hasonlóan szélsőséges reagálások. Fabiny Tamás, az északi evangélikus egyházkerület püspöke újévi – a Magyar Rádió által is közvetített – prédikációjában kitért erre a szerinte több vallás híveinek érzékenységét is sértő írásra. Megállapította: „2006 ősze és Őszöde óta sokan morális példának tartják a megbotránkoztató és alpári beszédet”.

Lapunk megkeresésére Fabiny Tamás felidézte, hogy a karácsonyt követő nyolcadik nap Jézus körülmetélésének emléknapja is. Lukács evangéliuma a körülmetélés említésével egy teológiailag fontos tényt rögzít: Jézus, aki nemcsak valóságos Isten, hanem valóságos ember is, így kötődik népéhez. Fabiny szerint amikor az internetes újságíró gúnyt űz a körülmetélésből, azzal a zsidó vallási gyakorlatot állítja pellengérre. Rávilágított: az írás a keresztényeket is durva módon sérti, hiszen a Megváltót és édesanyját, Máriát a legobszcénabb szó- és képhasználattal illeti. Kérdésünkre, mi indokolta, hogy rosszallásának hangot adjon, hiszen a véleménynyilvánítási és szólásszabadságot az alkotmány garantálja, Fabiny püspök úgy felelt: az egyháznak hozzá kell szólnia a kirívóan romboló társadalmi jelenségekhez. Az internetes újságírás egy részében a belső fék, a moralitás teljes hiánya tükröződik. A püspök hozzátette: nem arról van szó, hogy a felekezetek különleges védettséget igényelnének a maguk számára. Örök követelmény azonban, hogy az egyes orgánumok úgy foglalkozzanak a vallásokkal, hogy közben ne sértsék az emberi méltóságot, és ne éljenek amorális módszerekkel.

Comments are closed.