Forrás: Híradó

A Hezbollah csaknem negyedszázada küzd Izrael ellen, Libanonban azonban mára inkább politikai pártként kezelik

A libanoni háború következtében a tavalyi év a Hezbollah éve volt a Közel-Keleten. Az Egyesült Államok által terrorcsoportnak nyilvánított, ám sokak által modern politikai pártnak elismert síita szervezet tekintélye jelentősen megnőtt mind Libanonban, mind az iszlám világ egészében. Az izraeli támadók elleni harc egyetlen hatékony letéteményesének tartott szervezet ugyan komoly veszteségeket szenvedett el a nyári háború során, az iszlám világban a Hezbollahot kiáltották ki erkölcsi győztesnek.

A Hezbollah 1982-ben jött létre iráni támogatással. Ekkor már közel hét éve folyt a libanoni polgárháború, melynek során az addig vezető síita szerezet, az izraeliekkel együttműködő Amal egyre inkább elvesztette az iráni vezetés támogatását. Az ország déli felét ekkor Izrael tartotta megszállva, míg a másik országrészen szíriai csapatok állomásoztak. Az iráni Forradalmi Gárda tisztjei a szíriaiak uralta területen kezdték meg a Hezbollah gerilláinak kiképzését. A szervezet ezt követően látványos eredményeket tudott felmutatni, hiszen egyebek mellett sikerült felrobbantania a bejrúti amerikai nagykövetséget, a Libanonban állomásozó amerikai tengerészgyalogosok laktanyáját, valamint a francia békefenntartók parancsnokságát. Nagymértékben ennek tudható be, hogy a nemzetközi erők kénytelenek voltak elhagyni Libanont.

A nyolcvanas évek során a Hezbollah több amerikai és más külföldi túszt ejtett, aminek következtében az Egyesült Államok egyik legjelentősebb ellenségévé vált. Az elkövetkező évtized azonban már változást hozott a Hezbollah taktikájában, a szervezet a kilencvenes évek második felétől kezdve már nem hajtott végre terrorakciókat. Az erőszakos cselekmények helyett mindinkább a politikai színtéren igyekszik elérni céljait.

Mára a Hezbollah Libanon egyik legfontosabb politikai pártja. Kórházak, iskolák alapítása fűződik a nevéhez, számos libanoni szemében az ország egyetlen hathatós politikai szervezete. Izrael elleni támadásait azonban nem szüntette be, ugyanis a zsidó állam továbbra is megszállva tartja a rendkívül kis területen fekvő Sebaa-farmokat, melyeket Libanon magának követel. A farmok jogilag Szíriához tartoznak, ám immár csaknem harminc éve izraeli ellenőrzés alatt állnak. A Hezbollah vezetői úgy érvelnek, hogy felszabadító harcuk addig tart, amíg a zsidó állam át nem adja a területet Libanonnak. Mindezzel együtt azonban továbbra is kérdéses, a szervezet miként tudja elfogadni Izrael létét, és le tud-e teljesen mondani a terrorizmusról.

ifj. Szűcs Gábor

hirado.hu

Comments are closed.