Forrás: HVG

George Feher (Fehér György) amerikai biofizikus és Ada Jonat izraeli tudós, illetve Michelangelo Pistoletto olasz művész kapja az idei Wolf-díjat – jelentette be hétfőn a kitüntetést odaítélő jeruzsálemi alapítvány kuratóriuma.

A százezer dollárral járó elismerést májusban adják át ünnepélyesen az alapítvány székhelyén. A 82 éves, pozsonyi születésű George Feher a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem, a 67 éves Ada Jonat pedig a rehovóti Weizmann Tudományos Intézet professzora.

 

Feher a fotoszintézis-kutatásban elért eredményeiért, a fényenergia-átalakulás biológiai alapelveinek felfedéséért kapja a díjat, Jonat pedig a fehérjetermelődés elvének megértéséért tett erőfeszítéseiért. Az izraeli tudós „munkássága elvezet a gyógyszerműködés és az ellenállási mechanizmusok kulcsfontosságú kérdéséhez” – olvasható az indoklásban.

 

A 73 éves Pistoletto azért érdemelte ki a Wolf-díjat, mert „képes állandóan új lehetőségekkel előrukkolni, és bátorítani a képzelőerő alkalmazását a művészeti és a társadalmi változások érdekében. A legkülönbözőbb médiumokat felhasználó munkája kommunikációs rendszert teremt a művészet és minden más emberi tevékenység között” – írta a kuratórium.

 

Az alapítványt Ricardo Wolf német születésű feltaláló, diplomata, filantróp hozta létre, aki élete utolsó éveiben Kuba izraeli nagykövete volt, és a zsidó államban halt meg 1981-ben.

 

A díjjal „az emberiség és az emberek közötti baráti viszony érdekében elért teljesítményeket jutalmazzák” az alapítvány megfogalmazása szerint. 1978 óta 232 tudósnak, illetve művésznek ítélték oda. A világ tudományos és művészeti kitüntetései sorában csaknem egyenrangú a svéd Nobel-díjjal.

 

MTI

Comments are closed.