Forrás: MNO

2007. január 9. 13:48

MNO

Agyonlőtték a jordániai biztonsági erők az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik feltételezett tagját, egy másikat pedig őrizetbe vettek egy kedd hajnali rajtaütés során – közölte az állami média és biztonsági források.

A fővárostól, Ammántól mintegy nyolcvan kilométerre északra fekvő Irbid városában végrehajtott akcióban több rendőr könnyebben megsebesült – jelentette a Petra hivatalos hírügynökség.

A rendőrség és a titkosszolgálatok elitalakulataiból felállított kommandó azt követően ütött rajta a terrorista sejtnek egy irbidi házban berendezett rejtekhelyén, hogy olyan értesülések birtokába jutottak, amelyek szerint az al-Kaida merényletet tervez Jordániában – tette hozzá a hírügynökség egy neve elhallgatását kérő biztonsági tisztviselőre hivatkozva.

A két férfi tüzet nyitott a letartóztatásukra érkező különleges erőkre. Az egyik gyanúsítottat a helyszínen agyonlőtték; a férfinál ideiglenes jordániai útlevelet találtak. Állampolgárságát nem hozták nyilvánosságra, ilyen úti okmányt azonban rendszerint palesztinoknak állítanak ki. Az őrizetbe vett másik férfi jordániai állampolgár.

A konzervatív beállítottságú hásemita királyságban sokan rossz szemmel nézik, hogy az ammáni kormányzat szoros kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, 1994-ben pedig békeszerződést kötött Izraellel. Az iszlamista radikálisok ezért egyes országrészekben a lakosság hathatós támogatását élvezik. Jordániai tisztviselők szerint Jordánián és Szírián keresztül több száz, más arab radikális csoportokkal kapcsolatban álló szélsőséges utazott Irakba azóta, hogy az amerikai vezetésű szövetségesek 2003 márciusában lerohanták ez utóbbi országot.

(stop.hu/mti)

Comments are closed.