Forrás: Index

Index/MTI

George Feher (Fehér György) amerikai biofizikus és Ada Jonat izraeli tudós, illetve Michelangelo Pistoletto olasz művész kapja az idei Wolf-díjat – jelentette be hétfőn a kitüntetést odaítélő jeruzsálemi alapítvány kuratóriuma. A százezer dollárral járó elismerést májusban adják át ünnepélyesen az alapítvány székhelyén. A 82 éves, pozsonyi születésű George Feher a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem, a 67 éves Ada Jonat pedig a rehovóti Weizmann Tudományos Intézet professzora.

Fotoszintézis-kutatásért kapta Feher a díjat

Feher a fotoszintézis-kutatásban elért eredményeiért, a fényenergia-átalakulás biológiai alapelveinek felfedéséért kapja a díjat, Jonat pedig a fehérjetermelődés elvének megértéséért tett erőfeszítéseiért. Az izraeli tudós „munkássága elvezet a gyógyszerműködés és az ellenállási mechanizmusok kulcsfontosságú kérdéséhez” – olvasható az indoklásban.

A 73 éves Pistoletto azért érdemelte ki a Wolf-díjat, mert „képes állandóan új lehetőségekkel előrukkolni, és bátorítani a képzelőerő alkalmazását a művészeti és a társadalmi változások érdekében. A legkülönbözőbb médiumokat felhasználó munkája kommunikációs rendszert teremt a művészet és minden más emberi tevékenység között” – írta a kuratórium.

Egy filantróp díja

Az alapítványt Ricardo Wolf német születésű feltaláló, diplomata, filantróp hozta létre, aki élete utolsó éveiben Kuba izraeli nagykövete volt, és a zsidó államban halt meg 1981-ben.

A díjjal „az emberiség és az emberek közötti baráti viszony érdekében elért teljesítményeket jutalmazzák” az alapítvány megfogalmazása szerint. 1978 óta 232 tudósnak, illetve művésznek ítélték oda. A világ tudományos és művészeti kitüntetései sorában csaknem egyenrangú a svéd Nobel-díjjal.

Fehér pályafutása

Fehér György bachelor fokozatát a Kaliforniai Egyetemen, Berkeley-ben szerezte meg mérnök-fizikusként. 1960 óta dolgozott a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i részlegén. A biológiai rendszerek fizikai alapjainak tanulmányozásáért már korábban jelölték a Biofizikai Társaság tagjává. Végül 2001-ben kapta meg ezt az elismerést.

Szintén a fotoszintézis kutatásáért Feher 1992-ben megkapta a Rumford-díjat, James R. Norrisszal és Joseph J. Katzcal együtt, akik Chicagóban dolgoztak hasonló témákon.

Comments are closed.