Forrás: Index

Index/MTI

Az elődöntőben az izraeli Gelfandot legyőzve, majd a fináléban az ukrán Ivancsukot felülmúlva nyerte meg a rapid sakk Világkupát Lékó Péter.

Lékó Péter nyerte az első rapid sakk Világkupát Odesszában, miután a fináléban 2,5-1,5-re legyőzte az ukrán Vaszilij Ivancsukot. Az első két, döntetlennel végződött játszma után 1-1 volt az állás. Következett a ráadás, amikor 20-20 helyett 5-5 perc gondolkodási idő állt a sakkozók rendelkezésére.

Az első játszma ismét remivel zárult, a másodikat azonban Lékó nyerte, így a magyar sakkozó bizonyult a legjobbnak, és ezzel az övé lett az első helyezettnek járó a 40 ezer dolláros pénzdíj.

A rendes játszmákban a nyitópartiban a magyar nagymester vezette a világos bábukat. Ivancsuk az elején meglepte a magyar nagymestert, aki védekezésre kényszerült, de nem hibázott, minden támadást visszavert, és megszerezte a fél pontot. A második felvonásban Lékó vezette a sötét bábokat, a végig kiegyenlített partiban egyik sakkozó sem tudott előnyt kiharcolni. Mindketten keveset kockáztattak, így ez a játszma sem hozott döntést. Ezután jött a ráadás.

Az elődöntőket is hétfőn játszották, ott a magyar sakkozó az izraeli Boris Gelfanddal találkozott. Lékó Péter izgalmas csata után, végül hirtelen halálban győzött. A verseny hivatalos honlapja szerint a „rendes játékidőben” mindkét parti döntetlennel végződött, majd az első villámpartit Lékó, a másodikat pedig fehérorosz származású riválisa nyerte, így következett az úgynevezett hirtelen halál.

Az utolsó villámjátszmában a magyar nagymester játszott sötéttel, azaz a szabályok szerint számára már a döntetlen is elég lett volna a továbbjutáshoz, de végül nyert, így 3-2-vel került a fináléba.

Comments are closed.