Forrás: Index

MTI

A Legfelsőbb Bíróságon folytatódhat a Lelkiismeret „88 kontra Budapesti Rendőr-főkapitányság ügy. A bíróság Kocsis Imre javára egymillió, a három másik személy javára fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést és kamatait ítélt meg, továbbá kötelezte a BRFK-t 333 ezer forint perköltség megfizetésére. Ezt az összeget inkasszóval emelték le a BRFK bankszámlájáról.

Azonnal beszedési megbízást bocsátott ki a BRFK bankszámlája ellen a Lelkiismeret „88 csoport vezetője és három szimpatizánsa. Jármy Tibor, a BRFK szóvivője hétfőn az MTI megkeresésére annyit mondott: valóban inkasszóval fizették ki az összeget, de az ügy még nem zárult le. Perorvoslattal éltek és a Legfelsőbb Bírósághoz fordultak az ügyben.

A bíróság Kocsis Imre javára egymillió, a három másik személy javára fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést és kamatait ítélt meg, továbbá kötelezte a BRFK-t 333 ezer forint perköltség megfizetésére. Emellett a bíróság feljogosította a felpereseket arra, hogy egy országos napilapban és egy elektronikus médiumban BRFK költségén közzétehessenek egy elégtételt adó közleményt.

Gaudi-Nagy Tamás, Kocsisék jogi képviselője az MTI megkeresésére ezzel kapcsolatban hétfőn azt mondta: az elégtételt adó közlemények még nem jelentek meg, azok nyilvánosságra hozatala még folyamatban van.

Jogerősen nyertek a rendőrség ellen

Szeptember 12-én jogerősen pert nyert Kocsis Imre és három társa a BRFK ellen, a Fővárosi Ítélőtábla kártérítésre kötelezte a rendőrséget. Gaudi-Nagy Tamás, a Magyar Nemzetnek korábban elmondta: azért kellett inkasszóval leemelniük a rendőrség számlájáról több mint hárommillió forintot, mert a rendőrség nem fizette ki önként a jogerősen megítélt összeget.

A felperesek a 2004. május 23-i Erzsébet téri rendőri intézkedésekkel okozott nem vagyoni károk megtérítése érdekében fordultak a bírósághoz. A Fővárosi Bíróság tavaly februárban már kimondta a kártérítést, ezt a döntést hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla.

2004. május 23-án a Lelkiismeret „88 Csoport „fővárosi gój találkozót” kívánt szervezni, az egyidejűleg ott korábban bejelentett, Izrael Állam 56. évfordulójának megünnepelésére szervezett rendezvénnyel. A találkozót a BFRK megtiltotta a közlekedési rend aránytalan sérelmére hivatkozva, ám ez a jogszabályi rendelkezés az EU-csatlakozás óta már nem volt hatályos.

Kocsis Imrét, a szervezet vezetőjét és három másik aktivistát a térről a rendőrség előállította, Kocsist csaknem három napig őrizetben tartotta. Mind a négyük esetében utóbb a bíróság jogerősen megállapította a szabálysértés hiányát, és felmentette őket.

Comments are closed.