Forrás: Hírtv

Izrael atomcsapásra készül az iráni atomlétesítmények ellen – írta a brit Sunday Times, izraeli katonai forrásra hivatkozva. A zsidó állam cáfol, Irán pedig kegyetlen válaszcsapást helyezett kilátásba egy esetleges katonai akció esetén.

Már az iráni atomlétesítmények bombázását gyakorolják az izraeli vadászgépek – állítja a Sunday Times. A brit lap név nélkül nyilatkozó izraeli katonai vezetőkre hivatkozva azt írja: két izraeli repülőszázad gyakolatozik kis hatóerejű atombombákkal. Irán szerint egy esetleges támadás elhúzódó háborúhoz vezetne.

„Semmilyen Irán elleni akció nem marad megtorlás nélkül. Bármilyen akciót is hajtanak végre, az ellenség azonnal meg fogja bánni, amit tett” – közölte az iráni külügyminiszter.

Országának három stratégiai létesítménye van: a natanzi urándúsító, az iszfaháni erőmű és az araki nehézvízreaktor, ahol izraeli vád szerint atomfegyverekhez szükséges anyagokat állítanak elő. A létesítményeket 20 méteres betonfal védi: ezért lenne szükség atombombára. Izrael tagad.

„Hallottam a vádakat, de azt sem tudom, hogy érdemes-e válaszra méltatni. Izrael csak a háttérből, a nemzetközi közösség tárgyalásai útján tesz bármilyen erőfeszítést az iráni atomprogram megfékezésére” – mondta el az izreeli kabinetminiszter.

Izrael egymaga akkora hadsereggel rendelkezik, mint a közel-keleti muzulmán országok együtt. Azonban Iránnak is vannak rakétái, amelyek elérnek Izraelig. A háborút Izrael fő szövetségese, Amerika is ellenzi. Egyrészt nincs elég katonájuk ahhoz, hogy Afganisztán és Irak mellett új frontot nyissanak. Másrészt az iraki rendezéshez rászorulnak Irán jóindulatára is.

Kedves Olvasó!

Ha Ön is szeretné e-mailben megkapni a Hír TV válogatott híreit, regisztráljon!

Comments are closed.