Forrás: Index

Index

Azonnali beszedési megbízást adott a Lelkiismeret „88 csoport vezetője és három szimpatizánsa a rendőrség bankszámlájára – írja a Magyar Nemzet. A BRFK számláját azért terhelték inkasszóval, mert az nem fizette ki a négy magánszemélynek jogerősen megítélt 3 millió forintnyi kártérítést. Az ügy előzménye egy 2004-es eset.

Azonnali beszedési megbízással terhelte meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bankszámláját a Lelkiismeret „88 vezetője és három szimpatizánsa – írja a Magyar Nemzet. A lap szerint azért kellett inkasszóval leemelni több mint hárommillió forintot, mert a rendőrség nem fizette ki önként a jogerősen megítélt összeget.

A lap felidézi: a rendőrök 2004. május 23-án intézkedtek az Erzsébet téren Kocsis Imrével, a Lelkiismeret „88 csoport vezetőjével és az egyesület három szimpatizánsával szemben. Aznap a térre – egyidejűleg Izrael állam fennállásának évfordulójára szervezett ünnepséggel – a Lelkiismeret „88 összejövetelt tervezett Fővárosi gójtalálkozó címmel.

Miután a bíróság ez utóbbi rendezvényt nem engedélyezte, Kocsis Imre, a Lelkiismeret vezetője azért ment a helyszínre, hogy tájékoztassa a tiltásról az esetleg mégis oda érkező szimpatizánsokat. Ott őt és három magánszemélyt igazoltatták a rendőrök. A bíróság később megállapította: a rendőrök jogalap nélkül, s az emberi szabadságot és méltóságot megsértve jártak el.

A Fővárosi Ítélőtábla az emiatt indított kártérítési perben tavaly szeptember 12-én a három szimpatizánsnak 500-500 ezer, Kocsis Imrének egymillió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg. A rendőrségnek novemberben ki kellett volna fizetnie a pénzt, ám ez elmaradt. A bírósági végrehajtásról szóló törvény alapján ezért azonnali beszedési megbízást nyújtottak be a BRFK bankszámlája ellen, s arról leemelték a kamatokkal és a perköltséggel együtt összesen 3,36 millió forint tartozást – írja a Magyar Nemzet.

Comments are closed.