Forrás: Magyar Rádió

A 23-ik Budapesti Tavaszi Fesztivál kitüntetett vendége Franciaország, és Olaszország.

Sokan dolgozták fel Shakespeare drámáját, de a legjelentősebb zenei változat alighanem Berliozé. A Ráckóczi induló zeneszerzőinek 200. évfordulója egyik központi eseménye az idei, immár 23. Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Nem véletlen, hogy hazája, Franciaország idén a kitüntetett vendég, és március 14-én az Operaházban három francia operaház legjobb táncosainak és a Lousanne-i Bejar együttesnek szólistái gálaesttel nyitják meg a 18 napos sorozatot.

A Rómeó és Júliát egyébként a Nemzeti Filharmonikusok zene- és énekkara a Színházi Világnapon, 27-én az Zeneakadémián adja elő, francia szólisták közreműködésével és ugyanazon a napon a Bábszínházban a Strassbourgi Fiatalok Színháza tart előadást Ádám, Éva, Lucifer, az Úr és a többiek címmel Madách műve, az Ember tragédiája nyomán. Másik fő vendég az olasz Campagnia tartomány szintén zenés és színházi előadásokkal szerepel, no meg a híres olasz zászlódobálókat is hozza, ők 14-én és 15-én a Vörösmarty téren és a Nagymező utcában produkálják magukat.

Brahms II. szimfóniáját is játsza március 15-én a Kongresszusi Központban a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara Lorin Maazel vezényletével. Már minden jegy elkelt erre is, pedig ez a legdrágább, a Rómeó és Júliára, de a 70 éves Vásáry Tamás hangversenyére is. A fesztiválon ünneplik a vele egyidős lengyel zeneszerzőt, Kristof Pendereczkyt, aki Mendelssohn Skót szimfóniáját és a saját hegedűversenyét dirigálja. A 80 éves Ligeti György ünneplésén Pierre Lorena Mahr játsza a zongoraműveit, ahogy a szerző kérte. A Budapesti Filharmonikusok 160. születésnapján mindhárom Csajkovszkij zongoraversenyt eljátsza Gyenisz Macujev. Ritka alkalom. Világhírű művészek közül Sir Nevin Mariner és Sir Roger Narrington is dirigál. Eljön az egyik legjelentősebb csellista, Stewen Iserlis.

A BBC zenekarát 30-án Eötvös Péter, a kortárs zene egyik legjelentősebb alakja dirigálja, az ő Jet Stream, Léghajtás áramlat című művét is bemutatják, de a Budapest Jazz Zenekar is játsza majd szerzeményét az Uránia moziban, a Párizs Dakart. Mind a száz eseményt lehetetlen felsorolni, ami külön szenzáció, a Pekingi Opera, a maga különleges akrobatikus műsorával és Maria Serrano egyedülálló flamenco-együttese a leghíresebb a világon, mindkettőnek pótelőadást kellett szervezni, de már arra is elkeltek a jegyek. A Tavaszi Fesztivál záróelőadásán, március 31-én ünnepli 25. születésnapját az Európai Unió Ifjúsági Zenekara, Vlagyimir Askenázi vezényletével, Beethowen 4. zongoraversenyét is játszák. A szólista a New York-ban élő népszerű francia művésznő, Ellen Grimeau.

Tavaszi Fesztivál Kecskeméten és Pécsett

A Kecskeméti Tavaszi Fesztivál március 15-én kezdődő eseménysorozata keretében tizennégy helyszínen csaknem félszáz programmal várják az érdeklődőket. Mint a programokat ismertető sajtótájékoztatón elhangzott, a város főterén tartandó március 15-i ünnepséget követően kiállítás nyílik a 70. születésnapját ünneplő Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész alkotásaiból, majd a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjével köszöntik a nemzeti ünnepet és a fesztivált a Katona József Színházban.

Huszonöt előadóval, két kiállítással, három gasztronómiai esttel és több mint hatvan filmvetítéssel várja vendégeit a március 10-én megnyíló Pécsi Tavaszi Fesztivál. A fesztivál az ExperiDance című történelmi táncesttel veszi kezdetét a Pécsi Nemzeti Színházban. Az április 2-ig tartó rendezvénysorozat keretében többek között koncertet ad a Moszkvai Zsidó Férfikar, amely tradicionális liturgikus énekeket, népdalokat, továbbá klasszikus és örökzöld műveket szólaltat meg.

Bánkúti Gábor,MR

Comments are closed.