Forrás: MNO

2007. január 5. 11:40

MNO

A szlovákiai romák is elítélték a pozsony-nagyszombati érseket, a szlovák püspöki kar alelnökét azért, mert az 1938 és 1945 közti, nácibarát szlovák államot méltatta egy tévéinterjúban. Ján Sokol 2006. december 27-én a TA3 hírtelevíziónak azt nyilatkozta: „Jólét volt itt, semmi sem hiányzott nekünk, miközben pedig háború volt”.

Ugyancsak elismerően vélekedett az akkori szlovák rendszer legfőbb megtestesítőjéről, a katolikus lelkipásztorból államfővé lett Jozef Tisóról, akit a második világháború után kollaboránsként bíróság elé állítottak, majd felakasztottak.

A Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetsége már tiltakozott az érsek kijelentései ellen. A többi közt arra emlékeztette a katolikus egyházi vezetőt, hogy az akkori rezsim összesen több mint 70 ezer zsidót és romát küldött a náci haláltáborokba.

Csütörtökön a Szlovákiai Roma Közösségek Civil Szervezeteinek Országos Tanácsa nyílt levelet intézett az érsekhez. Ebben kérdőre vonják: a jólét alatt azt érti-e, hogy a Tiso-féle szlovák náci bábállam idején a romákat is korlátozták jogaikban, s közülük sokan pusztultak el koncentrációs táborokban.

(uno.hu)

Comments are closed.