Forrás: MNO

2006. december 30. (8. oldal)

Lovas István

financial.de

Kétes szerződések a Magyar Telekomnál – írja a globális pénzügyi lap német kiadása, amely ismerteti, hogy Straub Elek, a cég vezetője bejelentette visszavonulását „személyes okokra” hivatkozva. A Magyar Telekom – amely a Deutsche Telekom 60 százalékos tulajdonában van – Kelet-Európa második legnagyobb távközlési vállalata, és 800 millió eurót adott ki montenegrói, macedóniai és bulgáriai cégvásárlásaira. A montenegrói állami Crnogorski távközlési vállalat 2006-ban elhatározott átvételekor azonban átláthatatlan üzletekre került sor. A vizsgálatok kiderítették, hogy a Magyar Telekom nagy értékű tanácsadói szerződéseket kötött, de semmilyen ellenszolgáltatás nem történt.

seattlepi.com

Az amerikai újságírókat védő bizottság idei jelentése szerint a világon Irak jelentette a leghalálosabb veszélyt az újságíróknak az elmúlt négy évben. 2006-ban 32 újságírót öltek meg – olvasható az amerikai Seattle város napilapjában.

BREITBART.COM

Oroszország izraeli menekültet gyanúsít a sugárzásmérgezési vizsgálatban – számol be az amerikai hírportál az orosz legfőbb ügyész azon vádjáról, amely szerint egy Izraelben élő, Kreml-ellenes üzletember állhat Alekszandr Litvinyenko orosz ügynök sugárzással történő megmérgezése mögött. Az ügynök, Leonyid Nyevzlin, a Jukosz olajvállalat korábbi vezetője a bűnügyi vádak elől Oroszországból Izraelbe menekült.

Al-Ahram

Ahogyan az Egyesült Államok és Európa korábban ellenezte a dél-afrikai apartheidet, Izraelnek a palesztinok elleni diszkriminációját hasonlóan a világ elé kell tárni és megszüntetni – írja az angol nyelvű vezető egyiptomi hetilap, amelynek cikke azzal kezdődik, hogy Jimmy Carter volt amerikai elnöknek az izraeli apartheidállamról írt új könyve heves bírálatok tárgya. Az országban a zsidó többség demokráciában él, de a lakosság 20 százaléka más valóságot él át. Izrael palesztin állampolgárai gyermekeiket külön iskolákba küldik, amelyek a zsidó iskoláknál kevesebb támogatást kapnak. A legtöbb zsidó városban az arabok nem bérelhetnek vagy vásárolhatnak lakást, és a repülőtereken etnikai hovatartozásuk szerint kell külön sorban várakozniuk. Ha a megszállt palesztin területeken élővel házasodnak, házastársuk nem költözhet hozzájuk, és nem kaphat izraeli állampolgárságot. Mindez köztudott az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is. Mindkettőnek azonban éppen úgy ragaszkodnia kell az apartheidrendszer demokratizálására, mint ahogyan a palesztin területek demokratizálását is követelték, és szorgalmazniuk kell az apartheidrendszer azonnali megszüntetését, mint ahogyan azt Dél-Afrika esetében tették.

Comments are closed.