Forrás: HVG

Rakéták célba juttatását meggátló lézerfegyvert fejlesztett ki a harmadik legnagyobb radartechnológiával és védelmi rendszerekkel foglalkozó amerikai cége a Northrop Grumman – írja a Popular Science.

Túlzottan futurisztikusnak hangzik, hogy igaz legyen? Nézze meg a Skyguard tüzérségi lézer, lövedék célba juttatást gátló rendszeréről készült videót alul.

A 2006 nyarán Izrael és Libanon közt lezajlott háború ismét bizonyította milyen komoly fenyegetést jelentenek a vállról indítható rakéták. A libanoni Hezbollah harcosai vállról indítható fegyvereikről 3700 rakétát lőttek ki izraeli területekre a 34 napos háború ideje alatt. Az ilyen fegyverek növekvő száma, melyeket a katonai zsargon csak mint MANPADS (ember által hordozható légvédelmi rendszer) emleget, az amerikai hadsereg illetékesei szerint egyre komolyabban fenyegetik a polgári repülést is. Ezért is költ idén majdnem kétszer több pénzt – 110 millió dollárt – rakétaelhárítás kutatásra az Egyesült Államok belügyminisztériuma.

Az egyik ilyen említésre méltó technológia az úgynevezett Skyguard lézer, mely képes egyetlen szempillantás alatt szétrobbantani a kilőtt rakétákat – állítja a rendszert kifejlesztő Northrop Grumman vállalat, mely a lézer felhasználásának ötletét egy katonák számára fejlesztett verziótól vette át. A három iskolabusz méretű, repterek kifutópályája mellé telepítendő Skyguard valójában egy óriási lézernyalábot lövellő lézerágyú, melyet mesterséges intelligenciával láttak el. Amikor a rendszer radarján feltűnik egy rakéta, az egy erős lézersugárral hatalmas energiát közöl a levegőben suhanó szerkezettel, nagy pontossággal, felhevítve a robbanófejeket, hogy azok még a célba érés előtt felrobbanjanak.

A csillagháborús fegyverkezés ára természetesen igen borsos, egyetlen lézeres rakétamegsemmisítő-rendszer telepítése 150 millió dollár, de a forgalmazó tervei szerint, ha beindul a nagyüzemű telepítés, ez akár 30 millióra is csökkenhet. Northrop szerint rendszerét már 2008-ban alkalmazhatják a jelentősebb amerikai reptereken.

 

hvg.hu

Comments are closed.