Forrás: Origo

A Profi Sakkozók Szövetsége január 4. és 8. között Odesszában rendezi meg az első ACP Rapid Világkupát. A 16 résztvevő kieséses rendszerű viadalára az ukrán Bank Pivdenny 136 ezer dolláros díjalapot biztosít. A nagymesterek két-két, 20-20 perces partiban mérik össze erejüket, 1-1 esetén villámpartik döntenek. Lékó Péter a torna második kiemeltje, a rajtlistán első ukrán Vaszilij Ivancsukkal csak a döntőben csatázhatna.

Az esztendő első jelentősebb tornáját az ukrajnai Odesszában rendezik meg. A Profi Sakkozók Szövetségének (The Association of Chess Professionals) 16 résztvevős kieséses rendszerű rapid versenyének győztese a 136 ezer dolláros díjalapból 40 ezret kasszírozhat. A viadal sorsolását ma este tartják a Londonszkaja Hotelben. A versenyen második kiemelt Lékó Péter az első körben a mezőny második felébe tartozó ellenféllel küzd meg. Riválisai között a rapid műfaj igazán elismert harcosai vannak, az ukrán Vaszilij Ivancsukkal, az orosz Alekszandr Morozeviccsel, az izraeli Borisz Gelfanddal a monacói Amber-tornán már számtalanszor csatázott. Az azeri Tejmur Radzsabov tavaly a mainzi sakkfesztiválon a rapid sakkozás királyát, az indiai Viswanathan Anandot is alaposan megizzasztotta. A nagymesterek két-két, 20-20 perc gondolkodási idejű partiban mérik össze erejüket, és lépésenként még 5-5 másodperc bónusz idővel gazdálkodhatnak. Amennyiben a csata 1-1-re végződne, akkor 3-3 perc és 2-2 másodperc lépésenkénti plusz mellett játsszák a rájátszást. Újabb döntetlen eredmény után a „hirtelen halál” partira kerülne sor, ahol világosnak 5, sötétnek 4 perce van, de utóbbinak a döntetlen is a továbbjutást, illetve a végső győzelmet jelentené.

Január 5-én és 6-án az első körre kerül sor, majd a nyolc győztes folytatja a küzdelmet. Az elődöntőket és a döntőt január 8-án vívják. Az első körben kiesettek 4-4, a nyolc között búcsúzók 6-6, az elődöntőben vereséget szenvedők 10-10 ezer dollárt könyvelhetnek el, a döntő vesztese 20 ezer dollárral zárja az odesszai „kirándulást”, a győztes 40 ezerrel gazdagodik. A rapid szabályok szerint a szabálytalan lépés nem veszít, de az ellenfél 2 percet kap pluszba. A bonusz idő miatt nincs döntetlen igénylés. A rájátszáskor a villámjátszmában a szabálytalan lépés azonnali játszmavesztés.

A résztvevők az Élő-pontok sorrendjében:

Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2750), Lékó Péter (magyar, 2749), Alekszandr Morozevics (orosz, 2741), Borisz Gelfand (izraeli, 2733), Tejmur Radzsabov (azeri, 2729), Alekszej Shirov (spanyol, 2715), Etienne Bacrot (francia, 2705), Szergej Rublevszkij (orosz, 2677), Pentala Harikrishna (indiai, 2673), Arkadij Naidtsch (német, 2663), Viorel Bologan (moldáv, 2658), Ilia Szmirin (izraeli, 2654), Ivan Szokolov (holland, 2652), Hikaru Nakamura (amerikai, 2651), Jevgenyij Barejev (orosz, 2643),  Farruk Amonatov (tadzsik, 2559).

Verőci Zsuzsa

[origo]

Comments are closed.