Forrás: MNO

2006. december 29. (8. oldal)

Munkatársunktól

Komoly biztonsági kockázatot jelent az amerikai cégek, iskolák és civil szervezetek számára Európában a populizmus növekedése – állapította meg a washingtoni külügyminisztérium tegnap közzétett jelentése.

Nőtt a populizmus az elmúlt év során Európában az amerikai külügyminisztérium külföldi biztonsággal foglalkozó, 1985-ben létrehozott szervezete (OSAC) szerint. A folyamatot a tanulmány szerint az iszlámista radikalizmus, valamint a neonáci, illetve szélsőjobboldali mozgalmak táplálják.

A tíz legnagyobb veszély között szerepel még az Afrikában terjedő korrupció, a szellemi tulajdon eltulajdonítása és a közel-keleti terrorizmus álladó kockázata. A Közel-Keleten az Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet közötti háború volt „az év legjelentősebb eseménye” az OSAC szerint.

A Közel-Kelet más részeiben 2006-ban számos fenyegetés, letartóztatás, illetve a szaúd-arábiai és jemeni olajipari létesítmények elleni támadási kísérletek „arról tanúskodnak, hogy az öböl menti országokat továbbra is fenyegeti a terrorizmus veszélye” – áll az MTI által is ismertetett dokumentumban. „Az amerikai magánszektor a kereskedelmi veszteségeket jelentő legnagyobb fenyegetésnek (a szellemi tulajdon terén) a nemzetközi kereskedelem szempontjából a két legnagyobb ázsiai tényezőnek számító Indiában és Kínában van kitéve (…) Latin-Amerikában pedig a politikai erőszak és a társadalmi nyugtalanság a legnagyobb veszélyforrás – olvasható a jelentésben.

Comments are closed.