Forrás: MNO

2006. december 28. (9. oldal)

Lovas István

FT.com

Az uniós országok nem egységesek a román és bolgár munkavállalók beengedését illetően. A vezető „régi” országok, mint Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország és Franciaország, korlátozni kívánják e két országból érkező munkavállalók számát, míg a legtöbb „új” ország, mint Szlovákia és Szlovénia, nem akarja őket korlátozni – írja a globális pénzügyi lap. A korlátok ugyanakkor nem akadályozzák meg az emberek nyugati irányú áramlását, ugyanis bármilyen uniós állampolgár – feltéve, ha érvényes útlevele van – három hónapon át bármely tagországban élhet és ott önálló vállalkozóként dolgozhat. Nem is szólva az illegális munkavállalási lehetőségekről.

The New York Times

A palesztinok dühödten reagáltak és Amerikában is aggodalmat váltott ki, hogy Izrael bejelentette: tíz év óta először zsidó telepet hoz létre a megszállt Ciszjordániában – olvasható a vezető amerikai lapban. A világ legtöbb országában Ciszjordánia valamennyi zsidó telepét illegálisnak tekintik a nemzetközi jog értelmében. Az Egyesült Államok, amely szintén törvénytelennek tekintette őket, most a „béke akadályainak” nevezi e telepeket, és ez a kifejezés azt sugallja, hogy erről tárgyalásokat kell folytatni.

*****

Irán ki akarja terjeszteni befolyását Afganisztánra is. Kabulban, az afganisztáni fővárosban új orvosi központot és vízvizsgáló laboratóriumot épít. Az iráni rádióállomások Amerika-ellenes propagandát sugároznak Afganisztánba. A teheráni kormány pénzt juttat konzervatív síita vallási iskolákba, valamint olyan haduraknak, akiknek régi és jó kapcsolataik vannak az iráni hírszerzéssel.

Comments are closed.