Forrás: Origo

Tavaly 22 ENSZ-katona, illetve polgári alkalmazott vesztette életét békefenntartó műveletekben a világszervezet beszámolója szerint.

Ajánlat

Rendet tenne darfúrban az új ENSZ-főtitkár

A dokumentum utalt arra, hogy egy évvel korábban 32 volt az ENSZ-áldozatok száma, de a múlt esztendőben lényegében nem csökkent a világszervezet alkalmazásában lévő személyek elleni támadások száma.

Hat ENSZ-alkalmazott a nyári közel-keleti háborúban halt meg. Mindannyiukkal izraeli légi csapások végeztek. Négy ENSZ-megfigyelő bunkerét a libanoni-izraeli határon például egy célrávezető rakétalövedék találta el. Az izraeli hadsereg azzal magyarázta a kínos esetet, hogy hibás térkép alapján mérték be a célpontot. Izrael azonban abba nem volt hajlandó belemenni, hogy ENSZ-szakértők bevonásával vizsgálják ki a támadást.

Tir és Szaida libanoni városokban a világszervezet egy-egy polgári segélymunkása vesztette életét az izraeli bombázásokban. Veszélyes helynek bizonyult az ENSZ kéksapkásai számára tavaly egyebek mellett Kongó és Haiti is.

Az afrikai országban kilenc  ENSZ-alkalmazott, közülük nyolc   guatemalai békefenntartó katona halt meg. Velük az ország keleti részén garázdálkodó ugandai felkelők végeztek. Kongóban egy évvel korábban kilenc bangladesi ENSZ-katona vesztette életét az ellenlábas milíciák összecsapásaiban.

Haitin négy jordániai ENSZ-katona halt még két incidensben. A szigetországban egy esztendővel korábban hat kéksapkás vesztette életét.

Szudán déli részén egy éjszakai rajtaütésben ölték meg az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának két munkatársát. Egy afgán sofőrrel, aki az ENSZ gyermekalapjának, a UNICEF-nek az alkalmazásában állt, az ázsiai ország nyugati részén egy rakétagránát végzett.

(MTI)

Comments are closed.