Forrás: MNO

Gondok lehetnek az európai ellátással · Berlin a titkos tartalékokban bízik

2006. december 28. (9. oldal)

Munkatársainktól

Újabb vádak. Újabb bűncselekményekkel, ezúttal sikkasztással és pénzmosással gyanúsítják Mihail Hodorkovszkij volt orosz olajmágnást és üzlettársát, Platon Lebegyevet az orosz ügyészek a védőügyvédek tegnapi bejelentése szerint. A csődbe taszított Jukosz orosz olajcég két egykori főrészvényese ellen egyelőre nem emeltek vádat, az ügyészség csak azt közölte velük, hogy új eljárás gyanúsítottjai. Az újabb vádak lehetősége már a múlt héten felmerült, mivel december 22-én az amúgy is szabadságvesztését töltő Mihail Hodorkovszkijt vizsgálati fogházba helyezték át a börtöntelepéhez közeli délkelet-szibériai Csita városába. A város vizsgálati fogházába szállították Hodorkovszkij volt üzlettársát, Platon Lebegyevet is – a Menatep cégcsoport volt vezetőjét -, akit korábban vele együtt ítéltek nyolc évre adósikkasztás és egyéb gazdasági csalás címén. Az orosz főügyészség közben új nyomozati elemek alapján a Jukosz egyik volt vezetőjét, Leonyid Nyevzlint gyanúsítja a Litvinyenko-ügyben. A férfi Mihail Hodorkovszkijnak a legközelebbi munkatársa volt a cég élén. Nyevzlin ez idő szerint Izraelben él. (MTI)Újév napján leállítja szállításait Fehéroroszországnak, ha addig nem jön létre ármegállapodás – erősítette meg tegnap a Gazprom. Az orosz gázóriás egyben figyelmeztette három európai vásárlóját: gondok léphetnek föl náluk a gázellátásban. „A Gazpromnak 2007. január elsején reggel tíz órától nem lesz semmilyen alapja a fehérorosz fogyasztóknak történő szállításokra, amennyiben addig nem lesz megkötve a jövő évre szóló gázszállítási szerződés” – hangsúlyozta Alekszej Miller, az állami ellenőrzésű orosz monopólium vezérigazgatója, megjegyezve, hogy a Gazprom levélben figyelmeztette Németországot, Lengyelországot és Litvániát, amelyek ellátását a fehéroroszországi gáztranzit megakadása a legérzékenyebben érinthet.

Miller rámutatott, hogy Fehéroroszország „destruktív álláspontra” helyezkedett négy nappal a gázárról Oroszországgal kötött szerződés lejárta előtt, és megfenyegette Minszket: ha nem fogadja el a Gazprom keddi ajánlatát, akkor nemcsak ezer köbméterenként 200 dolláros gázárral számolhat, hanem még exportvámmal is, ami további 60 dolláros emelést jelentene. A Gazprom kedden 105 dollárra mérsékelte követelését. Ebből Fehéroroszországnak jövőre csak 75 dollárt kellene ténylegesen kifizetnie az orosz gáz ezer köbméteréért, míg a fennmaradó ezer köbméterenként 30 dollárt a Beltransgaz részvényeivel törleszthetné. A Gazprom egyben elfogadná a Beltransgaz önértékelését is, amely szerintük ötmilliárd dollárt ér. A Fehéroroszországnak szabott gázár csak egy négyéves időszak után, 2011-ben emelkedne az európai színvonalra. A Gazprom négy év alatt megszerezné a Beltransgaz felét egy régóta vajúdó közös vállalat keretében.

Alekszandr Medvegyev vezérigazgató-helyettes jelezte, hogy a Gazprom nem tudja teljes mértékben pótolni az Európának szánt tranzitgázt, ha Fehéroszország elszánja magát a megcsapolására. A fehérorosz importfogyasztás meghaladja az évi húszmilliárd köbmétert, míg a Jamal-Európa tranzitvezetéken 30 milliárd köbméter gáz áramlik Európába. Moszkvai elemzők rámutattak: az állami Beltransgaz által üzemeltetett fehéroroszországi gázszállítási infrastruktúra fontos részét alkotja a fehérorosz területen át haladó Jamal-Európa tranzitvezetéknek, s így Fehéroroszország képes akár megakasztani, akár megcsapolni a Gazprom európai szállításait.

Az Európába küldött orosz gáznak csak a húsz százaléka halad Fehéroroszországon át, míg 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut oda. Magyarország gázimportja szinte teljes egészében Ukrajnán át halad.

Uladzimir Szemaska fehérorosz miniszterelnök-helyettes előzetesen úgy fogalmazott: „Kölcsönösen függünk egymástól. Ha nem kötünk gázszállítási megállapodást, a Gazpromnak nem lesz tranzitszerződése sem.”

A gázszükségletének egyharmadát orosz forrásokból beszerző Németország ugyanakkor nem tart attól, hogy a Moszkva-Minszk erőpróba gondokat okozna számára. A tavalyi ukrán-orosz feszültségekből a Gazprom levonta a tanulságot, és a BASF kémiai konszernnel közösen üzemeltetett Wingas segítségével titokban mindeddig ismeretlen méretű tartalékokról gondoskodott az Alsó-Szászországhoz tartozó Rhedenben. Szakértők szerint négymilliárd köbméter gáz tárolható itt, és ez a mennyiség több héten keresztül fedezni tudná az ország fogyasztását.

Varsó viszont fenyegetve érzi magát – közölte tegnap Pawel Kowal lengyel külügyminiszter-helyettes. Az energiabiztonság alapvetően fontos kérdés Európa egésze számára – fejtette ki.

Comments are closed.