Forrás: HVG

Az Egyesült Államokban egyre csak növekszik azoknak a nem kevés találékonysággal kiagyalt alkalmaknak a száma, amikor apróbb figyelmességek vásárlására ösztönzik a lehetőleg minél több érintettet.

Vannak a világ nagy részén ünnepelt jeles napok, mint az újév, a vallási hagyományokhoz többé-kevésbé szorosan kötődő karácsony vagy a húsvét, rosh hashanah, a zsidó újév, vagy a mohamedán böjt hónapját lezáró eid-ul-fitr. Minden országnak vannak saját történelméhez kapcsolódó ünnepei is, például az új-zélandiaknak a maori törzsek és a brit korona közötti szerződésre emlékező Waitangi Day vagy a franciáknál a forradalom kitörésére emlékező július 14-e, a Bastille bevételének emléknapja. Ugyanakkor a minden vallási vagy nemzeti jelleget nélkülöző, kereskedelmi célú ünnepnapok gyártása hamisítatlan amerikai találmány, amelyet Hallmark-ünnepekként is emlegetnek. Bár a képeslapjairól és üdvözlőkártyáiról világszerte ismert amerikai családi vállalkozás (lásd Hallmark-sztori című írásunkat a 39. oldalon) valójában egyetlen ilyen ünnepet sem talált ki, valamennyiből üzletet tudott csinálni.

Nem mondhatni, hogy az amerikai naptárban csak kínkeservvel lehet okot találni az ünneplésre: az év első három hónapjában születésnapi megemlékezés dukál a polgárjogi harcos Martin Luther Kingnek, a legendás elnököknek, Lincolnnak és Washingtonnak, ugyancsak februárban esedékes a már Európában is elterjedt, elsősorban a szerelmesek pénztárcáját megcélzó Valentin-, azaz Bálint-napi ajándékozás. Az első negyedév utolsó figyelmességi tennivalója, március 30-án az orvosokat köszönteni nemzeti napjuk alkalmából. Ilyenkor borítékot küldenek az orvosoknak – egyelőre csak üdvözlőkártyával. Mivel azonban az ünneplés viszonylag új keletű – a kongresszus 1958-ban jelölte ki e napot, emlékezve a 19. század derekán elsőként végrehajtott orvosi bravúrra, a teljes érzéstelenítéssel elvégzett műtétre – idősebb George Bush elnök volt az, aki 1991-ben első alkalommal állami ceremóniát rendezett a doktorok köszöntésére.

S ha az orvosoknak dukál a figyelem, az adminisztratív dolgozók sem maradhatnak köszöntés nélkül. Igaz, csak a húsvét és a semmi esetre sem feledhető április 15-ei, a végleges adóbevallás postára adását jelölő, sírva vigadó Tax Day után találtak számukra egy április végi helyet a naptárban. Az eredetileg egy hétig tartó ünneplés alatt csak a titkárnőknek járt a főnöki figyelmesség, amelyet a múlt század közepén a titkárnők országos szövetségének elnöknője „talált fel”, párban a Dictaphone Corporation cég vezérigazgatójával. A közel egy évtizeddel ezelőtt demokratikusan, lényegében minden beosztottra kiterjesztett ünneplés kellékei az üdvözlőlapok, a virágcsokrok, s a nagyvonalúbb főnökök ilyenkor szabadnapot adnak – legalábbis közvetlen munkatársuknak.

A Fehér Ház történetírói szerint Eisenhower elnök állt elő 1953-ban azzal az ötlettel, hogy az ápolónőknek is legyen külön napjuk. Végül csak 1974-ben Nixon vetette papírra a javaslatot, a kongresszus pedig csaknem egy évtizednyi késéssel jegyezte be a hivatalosan megemlítendő napok sorába az ápolónőkét. Május 6-ára esett a választás, ám tekintettel az egészségügyi dolgozók hektikus munkabeosztására, az ajándékozásra, a vacsorameghívásra és a virágküldésre egy egész hét áll a tiszteletüket kifejezni kívánók rendelkezésére. Bár a Hallmark cégnek már az 1950-es években volt képeslapja az iskola befejezéséhez illesztett „gratulálok nővérré avatásodhoz” szöveggel, az utóbbi években két tucat különböző, kizárólag erre az alkalomra szóló lapot dobtak a piacra.

A hivatalos ünnepekben szűkölködő nyári szezon legfontosabb képeslapküldési eseménye a Barátság napja, amelyet még 1935-ben jelölt ki az amerikai kongresszus, augusztus első vasárnapjára helyezve azt az alkalmat, amikor illendő a távol élő barátoknak életjelet adni. S ha kijár az anyáknak májusban, az apáknak júniusban a figyelmesség gyermekeiktől – szeptember elején a nagyszülők se maradjanak ki ebből. Legalábbis ezt kezdeményezte 1970-ben egy nyugat-virginiai asszony, s családerősítő javaslata legmagasabb szintű támogatókra talált. Először a kongresszus, majd Jimmy Carter elnök szentesítette nemzeti ünneppé a nagyszülők köszöntését. A Hallmark saját felmérése szerint az amerikai nagyszülők 70 milliós tábora nincs megelégedve az ünneplés intenzitásával, szeretnének a számukra kijelölt napon több figyelmességet – telefonhívást, ajándékot és minő véletlen, képeslapot – kapni. Pedig a nagyszülőknek szóló lapok választékára nem lehet panasz, hiszen 59-féle kártyán lehet kifejezni az időseknek szánt jókívánságokat – ezekből tavaly 2 millió darab fogyott. Van külön az első unoka születéséhez illő vagy a dédszülőknek szóló dizájn és szöveg, de a praktikumot előnyben részesítő konstrukció is. Ebbe beilleszthető az unoka frissen készült fényképe, amelyet aztán ki lehet rakni a kandallóra vagy a tálalószekrényre.

A hitéleti dolgozókról sem feledkezik meg az amerikai társadalom: október második vasárnapjára, a klérus elismerésének nemzeti napja alkalmából lehet spirituális tartalommal töltött képeslapokat írni a tiszteleteseknek. Ilyenkor a szép szavakon kívül az egyházközségnek szóló adakozásra is illik gondolni. Minden bizonnyal nemes szándékok vezették Patricia Haroskit, aki 1958-ban, az illinoisi kereskedelmi kamaránál jegyeztette be október 16-át a főnökök napjának (dátumként a szerinte példamutatóan jó főnök édesapja születésnapját választotta). Haroski azt bizonygatta, hogy a munkahelyi vezetők is megérdemlik a figyelmet, hiszen sok múlik rajtuk, mindenekelőtt beosztottjaik boldogulása.

A munkaadók és munkavállalók barátkozásának őszi ünnepe persze még egy további lehetőség arra, hogy az ajándékgyártók kitegyenek magukért. Ilyenkor indulnak útnak a kifejezetten erre az alkalomra tervezett vicces képeslapok, amelyek a mai kor igényeinek megfelelően kinyitáskor beszélnek, dalolnak. Mindezek e-card változatából is széles a választék, de a mulatságos, főként idegnyugtató szándékkal adott türelemjátékokból is bőséges a kínálat. Aki biztosan be akar vágódni a főnöknél, az a kutyájának-macskájának küld névre szóló gumicsontot, labdát, műegeret – olvasható a főnöknapi ajándékozási etikettről szóló internetes értekezésekben. Nem számít elvtelen talpnyalásnak az sem, ha a hálás beosztottak a főnök kedvenc nyalánkságaival állítanak be a munkahelyükre. A közösségi szellem erősítésére a főnököt ünneplő közös ebéd a legalkalmasabb, ahol a boss menüjének árát a kollégái dobják össze.

Comments are closed.