Forrás: MNO

2007. január 2. 16:15

MNO

A náci vezért esendő emberként ábrázoló A bukás – Hitler utolsó napjai című háborús dráma után itt a következő egészen új szemléletű Hitler-film, Dani Levy Mein Führer: die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (Mein Führer: az igazán legigazibb igazság Adolf Hitlerről) című komédiája, amellyel a zsidó származású, Berlinben élő svájci rendező bevallottan A bukás paródiáját akarta elkészíteni. A film január 11-én kerül a német mozikba.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungban közölt interjúban Dani Levy A bukás című, Hitlert egyedülálló módon emberközelből bemutató filmről elmondta: „Jó ötletnek tartottam Hitler emberi vonásait is bemutatni. De nem akartam szánalmat érezni Adolf Hitler iránt, úgyhogy a film eléggé összezavart”. Levy A bukás „erőltetett hitelességét” is kifogásolta, és mint elmondta: már a film forgatásakor „nagyon birizgált, hogy készítsek egy ellenfilmet.”

A bukás alkotói törekedtek arra, hogy Hitler utolsó napjainak minden részletét valósághűen ábrázolják és leszámoljanak a pszichopata szörnyeteg mítoszával. Így például kiderül, hogy a náci vezér szerette a makarónit, rajongott a kutyáiért és kedves volt a titkárnőjével. Levy filmjének nézőpontja is hasonló és a cselekmény is a hitleri Németország utolsó napjaiban zajlik, de Hitler itt zavarodott vénemberként jelenik meg, aki kis hajójával háborúsdit játszik a fürdőkádban, kutyáját náci egyenruhába öltözteti és PR-tanácsadója egy koncentrációs tábor-lakó zsidó.

A fiktív történet a német népet lelkesítő utolsó, nagyhatásúnak szánt Hitler-beszéd körül forog, amellyel a mély depresszióba zuhant vezér nem boldogul. Joseph Goebbels propaganda miniszter találja meg a megoldást a zsidó színész, Adolf Günbaum személyében, aki még a kezdetek kezdetén színpadi tanácsokkal látta el Hitlert. A koncentrációs táborból előszedett Grünbaum segít előkészíteni a beszédet, közben pedig azon mesterkedik, hogy meggyilkolja Hitlert. A helyzet fokozódik, mikor a borbély véletlenül levágja Hitler fél bajuszát, aki ettől úgy megdühödik, hogy rekedtre üvölti magát. A naggyűlésen beszéd helyett így csak tátog és Grünbaum mondja el helyette a szónoklatot, amelynek eredeti szövegétől újra és újra eltér és nevetségessé teszi a Führert.

A Der Spiegel című német hetilap szerint akár csak egy évtizeddel korábban elképzelhetetlen lett volna egy Hitler-komédia Németországban. A háborút megélt generációk azonban lassan kihalnak, és a német lakosság 80 százaléka már 1941 után született, így a lap szerint a kulturális klíma így egyre inkább alkalmas az új szemléletű törekvésekhez, amelyek hozzájárulhatnak a történelem jobb megértéséhez.

(mti)

Comments are closed.