Forrás: MNO

2007. január 2. 12:34

MNO

Újonnan napvilágra került dokumentumok arról tanúskodnak, hogy Angelo Roncalli bíboros, a későbbi XXIII. János pápa magyarországi zsidók ezreit mentette meg a holokauszttól, amikor diplomataként dolgozott Isztambulban a II. világháború alatt.

Az iratok azokat az érveket is alátámasztják, amelyek szerint XII. Pius, aki a háború alatt ült Szent Péter trónján, nem tett meg minden tőle telhetőt zsidók millióinak lemészárlása ellen – írja a The Washington Times keddi, internetes kiadása.

A visszaemlékezések, dokumentumok és levelek Roncalli bíboros egyik zsidó kapcsolatának hagyatékából kerültek elő, aki gyakran találkozott a diplomatával a Vatikán isztambuli képviseletén. Sürgető leveleket küldtek a Szentszéknek, és okmányokat hamisítottak zsidóknak, hogy elmenekülhessenek a nácik és szövetségeseik elől.

Dina Porat, a tel-avivi egyetem professzora, elismert holokauszt-kutató megvizsgálta az iratokat, és az a véleménye, hogy a két ember kapcsolata történelmi jelentőségű következményekkel járt.

Roncalli nuncius (pápai követ) segítőtársa Háim Barlasz volt, akit a Zsidó Ügynökség mentőbizottsága küldött Isztambulba. E bizottságot palesztinai zsidók állították fel, hogy segítsék elmenekülni az európai zsidókat a nácik elől. Roncalli gyakran találkozott éjszakánként Barlasszal, és sürgős üzeneteket fogalmaztak XII. Pius pápának a magyar zsidók szorongatott helyzetéről. Elmondta Barlasznak, hogy a távirataira nem kapott választ. Az volt a benyomása, hogy egyházi elöljárói, akik tehettek volna valamit, nem tettek, és tudni akarta, hogy miért nem – mondta el egy interjúban Dina Porat.

A professzor beszámolt arról, hogy több, Roncallitól a pápához intézett, kézzel írt levelet is talált, amelyet Barlasz segítségével fogalmazott meg, s amelyekben bírálat is megfogalmazódott a Vatikán és mások címére, akik nem segítettek eléggé a zsidók megmentésében.

A két férfi tovább fokozta erőfeszítéseit, amikor 1944. júniusában megkapták két szlovák zsidó beszámolóját az auschwitzi haláltáborról, ahonnan sikerült elszökniük. Barlasz lefordította németre az auschwitzi jegyzőkönyvek néven ismertté vált beszámolót. Június 23-i dátummal precíz összefoglalót készített belőlük, s egy nappal később átadta Roncallinak, aki könnyezve olvasta el, és azonnal továbbította őket a Vatikánba.

Pius ezután levelet írt a nácikkal szövetséges Horthy Miklós kormányzónak, és felszólította, hogy állítsa le a magyar zsidók deportálását Lengyelországba. 1944. július 7-én ez meg is történt.

Roncalli tevékenysége messze túlment a Vatikánnak küldött figyelmeztetéseken. Mint Barlasz dokumentumaiból kiderül, menleveleket és hamis keresztleveleket állított ki, amelyeknek révén 12 ezer zsidó menekülhetett el Magyarországról – mondta el a Vatikán II. világháborús politikájának vezető izraeli szakértője, Jichak Minerbi.

(mti)

Comments are closed.