Forrás: MNO

Bezárás | Nyomtatás

Izreael elismeri: sikertelen volt a libanoni háború

2007. január 2. 20:33

MNO

Elismerte Dan Haluc izraeli vezérkari főnök, hogy hazája nem tudta elérni minden kitűzött célját a Hezbollah libanoni szervezettel tavaly vívott háborúja során.

Haluc a hadsereg háború alatti irányításával kapcsolatos belső vizsgálatnak az eredményeit összegezve kedden hangsúlyozta, hogy az izraeli haderő jelentős károkat okozott a síita szervezetnek a harcok során és megölte annak több száz – Haluc által terroristának minősített – tagját.

A tábornok mindazonáltal elismerte, hogy az izraeli hadsereg nem volt képes visszaszorítani a Hezbollah által észak-izraeli célpontok ellen indított rakétacsapásokat. A síita szervezet a 34 napon át tartó, tavaly augusztus 14-én fegyverszünettel lezárt ellenségeskedés során mintegy négyezer rakétát lőtt ki a zsidó állam területére.

Haluc elismerte azt is, hogy izraeli katonák egyes esetekben nem hajtották végre a parancsokat vagy erkölcsi megfontolásokból szembeszegültek az utasításokkal. A tábornok ezzel nyilvánvalóan a dél-libanoni falvak és városok megtámadása során az izraeli haderő soraiban tapasztalt engedetlenségre célzott. Úgy vélte, hogy az efféle megnyilvánulások alááshatják a hadsereg alapvető értékeit, s megjegyezte, hogy egy magas rangú tisztet ilyen okból felfüggesztettek beosztásából.

MTI

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2007

Szponzorált linkek

Comments are closed.