Forrás: MNO

2007. január 2. 11:39

MNO

Izreeli műszer figyeli majd az ENSZ megbízásából az iráni atomkísérleteket. Izrael ugyanis kipróbál kedden a Negev-sivatag déli részén egy olyan föld alatti berendezést, amelynek érzékelnie kell, ha Iránban kísérleti atomrobbantást hajtanának végre – jelentette a Jediót Ahronót.

Az izraeli lap jelentése szerint a földmozgások érzékelésére képes, szeizmográfokkal ellátott berendezés a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bécsi központjába továbbítja majd az általa rögzített adatokat a Nahal Szorek izraeli nukleáris kutatóközpont közvetítésével. Izrael az ENSZ megbízásából működteti a berendezést, és adja át az adatokat a NAÜ-nek.

A keddi lapjelentés szerint három nagy erejű robbantást hajtanak végre a nap folyamán a Negev-sivatagban, hogy teszteljék és beszabályozzák a berendezést. Összesen 15 tonna folyékony robbanóanyagot használnak fel a kísérletben. Mindegyik robbanás a Richter-skála szerinti 2,4-es erősségű földrengéssel ér majd fel az előzetes számítások szerint.

A Moszad izraeli hírszerző szervezet szerint Irán három vagy négy éven belül elkészül első atombombájával, ha a jelenlegi ütemben folytatja nukleáris programját. Az izraeli katonai rádió legalábbis ilyen értelemben idézte a minap Méir Dagant, a hírszerző szervezet vezetőjét.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök kijelentette kedden, hogy hazája folytatja nukleáris terveinek valóra váltását, és készen áll atomprogramjának megvédésére. Az irániak érvénytelennek tekintik az ország atomprogramja ellen hozott ENSZ-határozatot – hangoztatta Ahváz városában egy tömeggyűlésen mondott beszédében, amelyet közvetített az iráni televízió.

(mti)

Comments are closed.