Forrás: MA

A békéért – elsősorban egy közel-keleti békemegállapodásért -, az emberi méltóság és jogok érdekében való cselekvésre, a konfliktusok és a terrorizmus elleni fellépésre szólított fel XVI. Benedek pápa.

2007.01.01 12:31 MTI

A Szent Péter bazilikában hétfőn délelőtt bemutatott újévi misét Szűz Mária ünnepe, a 40. katolikus béke világnap alkalmából tartották, s azon több főpap, köztük Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár (miniszterelnök), Renato Martino bíboros, az igazságosság és béke pápai tanács elnöke, Leonardo Sandri érsek, helyettes államtitkár koncelebrált.

A katolikus egyházfő az újévi misén homíliájában hangsúlyozta, hogy a keresztényeknek, minden jószándékú embernek fáradhatatlanul kell munkálkodnia a békéért és az emberi méltóság és alapvető jogok védelmében, fajtához, kultúrához és valláshoz való tartozástól függetlenül. Szavai szerint a békét változatlanul számtalan veszély fenyegeti, a világ különböző régióiban az igazságtalanság és erőszak uralkodik változatlanul, nem szűnnek a széles közvélemény által gyakran elfeledett fegyveres konfliktusok, a terrorizmus veszélye megzavarja a népek nyugalmát, s mindezért „minden korábbinál szükségesebbé válik a béke érdekében való közös cselekvés„.

XVI. Benedek pápa külön említést tett a Szentföldről, a közel-keleti helyzet kapcsán kijelentve: a békemegállapodásnak minden ember méltóságának és jogainak tiszteletben tartására kell épülnie annak érdekében, hogy tartós legyen. A katolikus egyházfő az izraeli-palesztin konfliktus, az általa drámainak minősített szentföldi állapotok kapcsán a békeerőfeszítések növelésére szólította fel a nemzetközi közösséget.

Comments are closed.