Forrás: HVG

Ahogy közeledik az év vége, készülnek a toplisták minden témában. Botrányokból idén is jelentős volt a választék, ráadásul az internetnek köszönhetően mind könnyen fel is idézhető mozgóképek segítségével. A lista hosszú, válogatásunk szubjektív.

Amikor Mel Gibsont júliusban letartóztatták ittas gyorshajtásért, az alkoholfogyasztást még rasszista megjegyzésekkel is tetézte, a sajtó természetesen örömmel vesézte ki Gibson ámokfutását. A színész később nyilvánosan bocsánatot kért mindenkitől, akit esetleg megbánthatott. Elvonókúrán is részt vett, de ettől még bíróság elé kellett állnia. Számos kolléga védte, mások nyilvánosan deklarálták, hogy soha nem dolgoznak vele antiszemita kijelentései miatt. A mélységes bűntudat októberre kissé megfakult, Gibson addigra már úgy érezte, a zsidó szervezetek a hibásak, azért tett elkeseredett kijelentéseket, mert Passió című filmje kapcsán annyit támadták. A Gibsont letartóztató rendőr pedig folyamatos zaklatásról számolt be, mind főnökei, mind a színész ügyvédei részéről, amiért nem kezelte diszkrétebben és megértőbben Mad Max részeg száguldozását. Akik azt hitték, hogy mindez végül derékba törheti Gibson karrierjét, tévedtek: öt hónappal az eset után legújabb filmje, az Apocalypto a bevételi lista élén kezdett a premier hétvégéjén. Az átlagember tehát szereti a botrányt, szívesen veszi a hírességek botlásait, de hamar el is felejti. A netezőket mindenesetre megihlette, számos paródia született, amelyek azóta is elérhetők.

Tagadhatatlan, hogy bár sokan próbálkoztak, de az év botrányhősnője szinte biztosan Britney Spears. Először volt néhány gyerekneveléssel kapcsolatos incidense, melyek következtében a helyi gyermekvédelmis szakember rendszeres látogatója lett a Spears rezidenciának, aztán jött a gyönyörűen koreografált válás az addigra tökéletes lúzerré vált Kevin Federline-tól. Majd Britney visszatért a szülési szabadságról a bulik világába, és ezt annyira sietve tette, hogy többször is elfelejtett bugyit venni miniszoknyája alá. Az első fotók után még azt hihettük, hogy egy vicces kedvű grafikus szórakozik a photoshoppal, de aztán bebizonyosodott, hogy valóban Britney borotvált nőiessége látható a képeken, még a friss császármetszés sebe is tökéletesen kivehető volt. Az ifjú anya később természetesen megbánta felelőtlenségét és saját weboldalán adott hálát a Victoria”s Secret új fehérnemű kollekciójáért, amelyből remélhetőleg végre vásárolt annyit, hogy minden napra jusson tiszta alsóneműje.

Amikor a brit sajtó tavaly képekkel és videókkal bizonyította, hogy Kate Moss kokaint fogyaszt, a nemzetközi felhördülés óriási volt. Kate, a bűnbánó hírességek szokásához híven, bocsánatot kért és elvonókúrára vonult egy drága és diszkrét szanatóriumba. A modellel szerződésben álló nagy cégek egymás után jelentették be, hogy megválnak tőle, nem dolgoznak olyasvalakivel, aki a legtöbb ország törvényei szerint gyakorlatilag bűnöző, még ha végül nem is emeltek ellene vádat. Mindezek ellenére Moss uralma a brit hirdetési piacon töretlen, nem hogy vége lenne a karrierjének, szinte még jót is tett neki a hírverés, egyre nő az arcát használó cégek és címlap megjelenéseinek száma. Kate Mosstól erkölcsi érzéket, felelősségvállalást elvárni persze dőreség lenne, de talán a Dior és a Rimmel döntéshozóinak lehetne több esze.

Második oldal

Anne Nicole Smith számára lételem a bulvársajtó, ha nincs körülötte botrány, csinál magától, ahogy ez egy explaymate-től és milliomos örökösnőtől elvárható. De ami az utóbbi időben történt vele, arra egészen biztosan nem számított. Valószínűleg számára is meglepetésként teherbe esett és megtartotta a babát, de nem árulta el a gyerek apjának nevét. Majd, amikor kislánya megszületett, Smith már felnőtt fia furcsa körülmények között meghalt anyja kórházi szobájában. A halottkémi jelentés szerint különböző gyógyszerek egyidejű szedése okozta halálát. Miközben Anne Nicole gyászol, két férfi is magáénak vallja az újszülött kislányt, később egyikük apasági keresetet is indít az anya ellen, a másikkal pedig Smith összeházasodik. Ha mindez nem lenne elég, Bahamáról, ahol a szülés után telepedett le, ki akarják toloncolni, és még mindig nincs vége évek óta tartó örökösödési perének, melyet milliomos exférje gyerekeivel folytat.

Tom Cruise életét a sajtó mindig is árgus szemekkel figyelte, egyrészt mert híres, tehát az olvasókat érdekli, bármit is csinál, másrészt viszonya a médiamunkásokkal nem mondható felhőtlennek – rosszul bírja, ha kritizálják. Márpedig Cruise az utóbbi időben bőven kitett magáért. A máskor aránylag csendes, visszavonult életet élő színész tavaly beleszeretett Katie Holmes-ba és érzelmeit minden lehetőséges helyen és módon megosztotta mindenkivel. Sokan a mai napig nem hisznek kapcsolatuk valódiságában, sőt, azóta született kislányukkal, Surival kapcsolatban is számos összeesküvés elmélet kering a neten. Cruise szinte állandóan haragban van valakivel, nyilvánosan veszekszik mindenkivel, aki kétségbe meri vonni vallása, a szcientológia tanait. 2006-ban azonban nem magánélete, hanem annak szakmai következménye emelte a hírek élére. Tizennégy éves együttműködés után a Paramount megszakította az együttműködést Cruise produceri vállalatával, ami a színész számára komoly anyagi és erkölcsi veszteséget jelentett. Sumner Redstone, a cég vezetője döntését Tom Cruise irracionális viselkedésével és annak a moziközönségre gyakorolt hatásával magyarázta. Redstone egy interjúban elmondta, hogy az ominózus kanapéugrálás óta nem tetszik neki, amit Cruise művel, de nyilván a Mission Impossible a vártnál alacsonyabb bevételét sem hagyta figyelmen kívül.

Kádár Mónika

hvg.hu

Comments are closed.