Forrás: MNO

Atomfegyvere miatt Izrael elítélésére szólította fel Irán az ENSZ Biztonsági Tanácsát

2006. december 21. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Irán a fő akadályozója a közel-keleti békének – jelentette ki tegnap Tony Blair brit kormányfő, arra szólítva fel a világ vezetőit, hogy bátrabban támogassák a mérsékelt erőket a szélsőségesekkel szemben Iránban és másutt. Eközben Irán felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát: helyezzen kilátásba szankciókat arra az esetre, ha Izrael nem szereli le nukleáris arzenálját.

Nem szegte Tony Blair kedvét, hogy a neves Chatham House brit külügyi kutatóintézet a minap lesújtó kritikával illette külpolitikáját. A brit kormányfő ott folytatja, ahol abbahagyta. Közel-keleti körútjának utolsó állomásán, az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban mondott beszédében hangoztatta, hogy Teherán nyíltan támogatja a terrorizmust Irakban, törekszik a libanoni kormány aláásására, és akadályozza az izraeli-palesztin békefolyamatot. Blair az MTI által idézett dubaji beszédében felszólította a közel-keleti mérsékelt vezetőket, csatlakozzanak a demokrácia és szélsőségesek közötti harchoz. „Fel kell ismerni azt a stratégiai kihívást, amit az iráni kormány jelent” – mondta. Hozzátette: „Ha van hibája politikánknak, az az, hogy túl félénkek vagyunk bátran cselekedni a változás érdekében.” A brit miniszterelnök térségbeli körútját Törökországban kezdte, Egyiptomban, Irakban, Izraelben és a palesztin területeken folytatta.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök eközben kijelentette, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Izrael eltűnésre vannak ítélve. Ahmadinezsád a nyugat-iráni Dzsavándúrban mondott beszédében kifejtette, hogy az irániak, mint Istent követő népek, fennmaradnak, míg az Istentől eltávolodott hatalmak el fognak tűnni a földről, akárcsak a fáraók. „Jelenleg az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Izrael vannak eltűnésre ítélve, mivel eltávolodtak az isteni tanításoktól” – tette hozzá. Az iráni elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy nem lehet megfosztani népét a nukleáris energiához való jogtól.

Irán felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT): ítélje el, hogy Izrael atomfegyverekkel rendelkezik, és helyezzen kilátásba szankciókat arra az esetre, ha a zsidó állam nem szereli le nukleáris arzenálját. Mohammad Dzsavad Zarif-Honszari iráni ENSZ-nagykövet a BT soros katari elnökének kedden írt levelében Ehud Olmert minapi nyilatkozataira hivatkozott, amelyekben az izraeli miniszterelnök együtt említette országát több atomhatalommal.

Közben amerikai demokrata párti szenátorokat fogadott szerdán Damaszkuszban Bassár el-Aszad szíriai elnök. John Kerry volt amerikai elnökjelölt és Christopher Dodd, mindketten az amerikai szenátus külügyi bizottságának tagjai, a külképviselet kommünikéje szerint „az amerikai-szíriai kapcsolatokkal összefüggő és regionális kérdésekről” tárgyaltak a szíriai államfővel.

Comments are closed.