Forrás: MNO

2006. december 21. (8. oldal)

MTI

Csak az Izrael elleni szent háború hozhat szabadságot a palesztin népnek, a politikai választások ártanak a dzsihádnak – jelentette ki Ajman az-Zavahri, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat második vezetője egy friss videofelvételen, amelyet az al-Dzsazíra pánarab televízió sugárzott tegnap.

Zavahri szerint a világi alkotmányon alapuló választások, így a Mahmúd Abbász palesztin elnök által meghirdetett előre hozott elnök- és parlamenti választások csak ártanak a palesztinoknak, nem oldják meg belső ellentéteiket, a Hamász és a Fatah mozgalom egymás elleni harcát, nem szabadítják föl a muzulmánok földjét a megszállás alól. A terroristavezér „Amerika palesztinai embereként” jellemezte Abbászt, és figyelmeztette a palesztinokat, hogy ha elfogadják őt elnöküknek, akkor az a „szent háború” végét fogja jelenteni. Bírálta a Hamászt is – noha nem nevezte meg -, a radikális mozgalom szemére vetette, hogy számos engedményt tett, ami végül „Izrael elismeréséhez” fog vezetni. Ezek közé sorolta, hogy tavaly fegyverszünetet kötött Izraellel, hogy részt vett világi alkotmányon alapuló választásokon, hogy elismerte Abbászt a Palesztin Hatóság vezetőjeként, hogy elvben beleegyezett nemzeti egységkormány alakításába s ezzel abba, hogy végül „kivonuljon” a hatalomból. A Hamász legfőbb hibája, hogy a választások előtt nem törekedett iszlám alkotmány megteremtésére – szögezte le Zavahri. „A Hamász nem iszlám mozgalom? Nem azért küzdenek, hogy az Isten szava legyen az első?” – tette fel költői kérdéseit.

Az idén ez már a tizenötödik olyan felvétel, amelyen Zavahri üzenetet közöl.

Lelőhették volna Bin Ladent? Francia különleges alakulatok kétszer is látták Oszama bin Ladent Afganisztánban három évvel ezelőtt, ám amerikai feletteseik nem adtak parancsot a terroristavezér lelövésére – állítja egy dokumentumfilm, amelynek valóságalapját a francia hadsereg vitatja. (MTI)

Comments are closed.