Forrás: Magyar Rádió

A palesztin elnök zárt ajtók mögötti béketárgyalást javasolt Izraellel a legtöbb vitás kérdésről, így Jeruzsálem státusáról és a palesztin menekültek sorsáról.

Mahmúd Abbász erről azután beszélt, hogy Kairóban találkozott Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel. A politikus nem fejtette ki, mit ért „zárt ajtók mögötti” tárgyalásokon, de Abbászt az 1993-as oslói izraeli-palesztin békemegállapodás óta a nyugodt, kötetlen tárgyalások híveként ismerik világszerte.

Közben bírálta az amerikai külügyminisztérium az izraeli kormánynak azt a döntését, hogy újabb zsidó települést létesít Ciszjordániában. Ez az Útiterv néven ismertté vált béketerv megsértése – fogalmazott a State Department szóvivője, s egyúttal arra szólította Izraelt, hogy tartsa tiszteletben ezt a béketervet, amelyet egyébként a nemzetközi közösség is támogat.

Izrael jóváhagyásával egyébként nagy mennyiségű fegyver és lőszer érkezett Egyiptomból a palesztin területekre, hogy megerősödjön a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom. Névtelenül nyilatkozó izraeli illetékesek megerősítették azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint kétezer AK-47-es géppisztoly érkezett hozzá tartozó tölténytárakkal és lőszerekkel együtt a Fatahhoz.

Sem izraeli, sem palesztin, sem egyiptomi hivatalos forrásból nem erősítették meg a hírt. A fegyverszállítmány egyértelmű jele annak, hogy Izrael és Egyiptom a palesztin elnököt támogatja a kormányzó Hamásszal szemben.

MR

Comments are closed.