Forrás: MNO

2006. december 27. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Nem hozott áttörést a palesztin kormányfő és az izraeli miniszterelnök hét végi találkozója, a zsidó állam továbbra is csak az adóbevételek töredékét adná át a palesztin területeknek.

Betlehemi üzenet. A palesztinok közötti „testvérharcot” ostorozta hétfőn Betlehemben, Jézus szülőhelyén az éjféli misén elmondott szentbeszédében Michel Sabbah jeruzsálemi latin pátriárka. „Az idén nehéz körülmények közepette jött el a karácsony, amiket belső viszályaink csak tovább súlyosbítanak” – hangsúlyozta a pátriárka a Születés templomával szomszédos Szent Katalin-templomban elmondott szentbeszédében. (MTI)Továbbra sem tett komoly erőfeszítést Izrael a megszállás és a palesztin nép szenvedésének megszüntetése, valamint a hadműveletek leállítása céljából – nyilatkozták palesztin források, miután Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton két órán át tárgyalt Jeruzsálemben a közel-keleti békefolyamat újjáélesztéséről. A találkozón az izraeli miniszterelnök hozzájárult ahhoz, hogy a befagyasztott palesztin adóalapokból százmillió dollárt kifizessenek a palesztinoknak humanitárius célokra. Izrael márciusban 500 millió dollárnyi adóbevétel kifizetését függesztette fel, ami miatt a Palesztin Hatóság azóta sem tudja fizetni a kormányalkalmazottak bérét. Az ígéretekkel párhuzamosan az izraeli kormány – tizennégy év óta először – tegnap jóváhagyta új zsidó telep létrehozását Ciszjordániában. Tel-Aviv stratégiája, hogy egyre mélyebbre verjék az éket a palesztin frakciók közé. Cipi Livni izraeli külügyminiszter szerint a palesztinoknak két választásuk van: vagy a jelenlegi terrorista kormánnyal tartanak, amely nem tudja kielégíteni sem politikai, sem mindennapi szükségleteit, miközben van alternatíva, amely politikai távlatot nyújt, és kezelni tudja mindennapi igényeit.

Közben az izraeli védelmi miniszter határozottan kizárta, hogy nyáron háború törne ki Izrael és Szíria között, amint azt több cikk is jósolta a közelmúltban. Amír Perec arról is beszélt, hogy támogatja egyes palesztin bebörtönzöttek szabadon engedését, még ha nincs is egyezség a foglyul ejtett izraeli katona visszaadásáról.

Comments are closed.