Forrás: MNO

A Fatah és a Hamász megállapodott a fegyvernyugvásban

2006. december 20. (8. oldal)

Hírösszefoglaló

Olmert Ammánban. Váratlanul a jordániai fővárosba látogatott tegnap délután Ehud Olmert izraeli miniszterelnök, és két órán keresztül tárgyalt II. Abdalláh királlyal a közel-keleti békefolyamat újraélesztésének módozatairól. Az ammáni királyi palota egyik tisztviselője közölte, hogy az izraeli kormányfőt az uralkodó hívta meg, aki nagyon szeretné, ha Izrael felújítaná a béketárgyalásokat a palesztinokkal. II. Abdallah meghívta Iszmail Haníjét és Mahmúd Abbászt, hogy jordán közvetítéssel kössenek megállapodást. (MTI)AFatah és a Hamász palesztin szervezetek biztonsági szolgálatainak vezetői tegnap késő este megállapodtak egymással, hogy az elmúlt több mint egy hét villongásai után visszahívják fegyvereseiket Gáza utcáiról – közölte egy palesztin biztonsági forrás. A megállapodás értelmében ezután csak a palesztin rendőrség tagjai járőrözhetnek fegyveresen Gázában. A megállapodás előtti napon legalább 13 ember meghalt az egész nap tartó tűzpárbajokban. A vasárnapi tűzszüneti megállapodásban lefektették, hogy a két nagy tömörülés szabadon engedi a másik csoport foglyul ejtett tagjait, s ez a harcok ellenére tegnap meg is történt. A mostani tűzszünet egyébként egyiptomi közvetítéssel jött létre.

Tony Blair brit kormányfő hétfői látogatásával nemzetközileg megerősödött Mahmúd Abbász, akivel a közeljövőben leülhet tárgyalni az izraeli miniszterelnök. Ehud Olmert elképzelhetőnek nevezte, hogy palesztin foglyokat engednek el nemsokára, annak ellenére, hogy Gilad Salit tizedest máig nem találják az izraeliek. Olmert ugyanakkor nem tartotta időszerűnek Marvan Bargutinak, a palesztinok emblematikus személyiségének a szabadulását.

Washington időközben – Blairhez hasonlóan – védelmébe vette az előre hozott választásokat kiírni szándékozó palesztin elnököt és nyugalomra szólított fel. Iszmáil Haníje palesztin kormányfő és Mahmúd Abbász elnök tegnap délután egyaránt a palesztin belharcok beszüntetésére szólította fel a Hamász és a Fatah rivális fegyvereseit. Haníje tévébeszéde szerint a viszálykodó palesztinoknak egyesíteniük kellene erőiket az Izrael elleni közös harcra. Haníje megismételte, hogy a Hamász elutasítja az Abbász által tervezett előrehozott választásokat, és alkotmányellenesnek nevezte az elképzelést. Azzal vádolta a palesztin elnököt, hogy aknamunkát folytatott a Hamász kormánya ellen annak márciusi hatalomra jutásától fogva. A Hamásznak meggyőződése, hogy nem neki kellene engednie, hiszen a jelenlegi helyzet neki kedvez – jelentette ki Háled Mesál, a mozgalom damaszkuszi vezetője.

Comments are closed.