Forrás: Híradó

A kutatók egyelőre nem tudták megfejteni, hogy a gén pontosan hogyan védi az agyat a leépülés ellen, de valószínű, hogy a koleszterin mennyiségét befolyásolja

Van egy gén, ami a hosszú életet biztosítja, és védhet az Alzheimer-kór ellen is – derült ki egy kedden nyilvánosságra hozott kutatásból. A nyolc éven keresztül tartó vizsgálat eredménye szerint a „szupergénnel” rendelkező szerencséseknek kétszer nagyobb eséllyel marad friss az agyuk akár száz éves korukban is.

A New York-i Yeshiva University kutatói 158, legalább 95 éves ashkenázi zsidót vizsgáltak meg. Az eredmény szerint a CETP gén egy bizonyos változatával rendelkező embereknek az agya kétszer annyi eséllyel működik rendesen idős korban is, mint másoknak.

Egy másik kutatásban, ahol nyolc éven keresztül követték 124, 75 és 85 év közötti ashkenázi zsidók életét, arra jutottak, hogy a génvariáns az elmezavarok ellen is védhet. A kutatást vezető Dr Nir Barzilai szerint lehetséges, hogy a génvariáns az Alzheimer-kór ellen is védi a szervezetet.

A kutatók egyelőre nem tudták megfejteni, hogy a gén pontosan hogyan védi az agyat a leépülés ellen, de a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a véráramban lévő koleszterin mennyiségét befolyásolva váltja ki a kedvező hatást.

A génvizsgálatokhoz gyakran használnak ashkenázi zsidókat egységes génállományuk miatt. Egy 2006-os kutatás eredménye szerint a jelenlegi ashkenázni populáció 40 százaléka mindössze négy ősanyától származik – írja a The Times.

Független Hírügynökség

Comments are closed.